Общо 464 души с осигурителни периоди, придобити съгласно законодателствата на България и Германия, научиха повече за своите права при пенсиониране по време на българо-германските консултационни дни, които тази година се проведоха във Варна, съобщиха от НОИ.

В рамките на три дни четири екипа от експерти от Националния осигурителен институт (НОИ) и Германското пенсионно осигуряване отговаряха на въпроси, свързани с необходимите документи за удостоверяване на стаж, положен на територията на федералната република, разясняваха какви са условията, при които се отпускат германски пенсии, а така също и какви са актуалните промените в законодателството при отпускането на българските пенсии.

Заинтересованите лица потърсиха още информация относно условията за придобиване на право на пенсия в двете страни, преизчисляването и изплащането на пенсии съгласно правилата за координация на схемите за социална сигурност на Европейския съюз, искаха да научат повече и за очаквания размер на бъдещата си германска пенсия. Изключително полезна за тях беше възможността да се запознаят едновременно с индивидуалните си права според българското и според германското законодателство.

Как да вземете пенсия, ако сте работили в Германия, обяснява НОИ

Българо-германските консултационни дни се организират от НОИ и Федерацията на Германското пенсионно осигуряване ежегодно от 2008 г. насам.

istock
istock

Практиката на тяхното провеждане беше прекъсната единствено през 2020 г. и 2021 г. поради кризата с коронавирусната инфекция  За целия период на тяхното съществуване експертите от двете страни са предоставили близо 11 000 консултации в девет немски и шест български града.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg