Изчисленията на социалното министерство показват, че след ръста на пенсиите от 1 юли и преизчисляването от 1 октомври броят на хората, които получават минимална пенсия за трудова дейност ще намалее с близо 200 хиляди.

Тепърва ще се решава проблемът за новите пенсионери след 1 октомври, за тях засега не се предвижда да получат автоматично към пенсиите си 60 лева, което ще се случи със сегашните пенсионери, тъй като Covid добавката става окончателно неразделна част от пенсията.

Таванът на пенсиите ще достигне 3400 лв. през октомври

Трайно през тази година ще намалее броят на възрастните на минимална пенсия, която от 370 лева сега, ще бъде 467 от юли, изчисли социалният министър.

"От един милион и 23 300 пенсионери през юни до 918 000 пенсии през юли и до 832 700 през октомври. Разбира се, че има много за критикуване. И на мен не ми харесва тези 60 лева да влизат в пенсията, защото не ми е ясно какво става с новоотпуснатите пенсии, но ясно ли му беше на някой 1997 година, хората, които се пенсионираха...?"

iStock
iStock

Така Гьоков отговори на критиките на синдикатите за избраните подходи за индексиране и преизчисляване

Но пък Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал констатира:

"Но всъщност пак прави безсмислено тези, които са със средни доходи, да се осигуряват на реални доходи".

С колко реално се вдигат пенсиите у нас

След октомврийското преизчисляване на пенсии по модифицирано швейцарско правило, ще се сближават размерите на стари и нови пенсии и се очаква среден ръст от 15 процента за 770 000 възрасти.

Но експертът на КНСБ Ася Гонева оспори прекаленото сближаване от гледна точка на справедливостта.

"И когато една учителка - любимият пример на политиците, се е пенсионирала преди 15 години, тя не се е пенсионирала с днешните 36 години изискване за стаж, а с много по-малко, и когато някой се е пенсионирал с много по-дълъг осигурителен стаж, това просто означава, че по-малко време ще получава пенсията си. И на всичкото отгоре е справедливо да е по-висока неговата пенсия, още повече, че е била по-висока заплатата".

istock
istock

Самият министър Гьоков призна, че пенсионната система е много изкривявана през последните 20 години, но защити предложенията.

"Трудно е да направим някакво хем справедливо, хем ненарушаващо принципи, хем нещо като нищо друго на света, така че ние сме се постарали това да бъде най-справедливо и според възможностите на бюджета."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg