Предстои актуализация на всички пенсии и тя като мащаб е безпрецедентна. Такава актуализация за последно имаше, когато БСП управляваше“, категоричен бе депутатът от левицата и подчерта, че в момента пенсиите ще бъдат увеличени с 20%, като само за последната година общия им ръст е с близо 56%.

Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на БНТ. Според него уязвимите групи хора са тези с фиксирани доходи, каквито са и българските пенсионери. „Да дадем дефиниция за уязвимите групи. Това са хората с фиксирани доходи. Това са българските пенсионери, посочи Божанков.

Той каза, че социалистите предвиждат вдигане от 4500 на 6000 лева необлагаема данъчна основа за семействата, като по този начин те ще разполагат с повече средства за поемане на текущи разходи.

„Много е важна и данъчната политика за намаляване на ставки на ДДС – за отоплението, за хляба. Ние сме наясно, че може да има хора, които да опитат да спекулират в тази ситуация. Затова и вицепремиерът Нинова събра  контролните органи в Министерството на икономиката и индустрията и разпореди строг контрол и засилени мерки.

Ниските пенсии скачат с 26%, високите – с 16 на сто

Трябва да гарантираме, че пазарът няма да се изкриви от нелоялни търговски практики и няма всички тези ресурси да отидат за свръхпечалба на някого“, коментира Божанков относно предложенията на левицата и добави, че това не отменя войната, кризите, както и факта, че цените на суровините растат непрекъснато.

istock
istock

„Безспорно, че като обем средства сумата от 2 млрд. лв. е внушителна. Важното тук е, че това не е за сметка на натрупан външен дълг, а той дори намалява. От друга страна е важна философията на този пакет – да не позволим поредната криза да бъде платена от работещите хора, защото това беше модела на ГЕРБ, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg