Извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Поводът - мерките на кабинета срещу ценовата криза. Синдикати, работодатели и правителството се събраха в Министерския съвет, за да обсъдят антикризисния план.

Правителството вече обяви, че след актуализацията на бюджета, от първи юли кабинетът ще компенсира потребителите, които зареждат гориво за лични нужди с 25 ст. за литър. Разчетите предвиждат още да се премахне ДДС върху хляба.

Повече пенсионери искат вдовишка добавка

Планира се минималната пенсия от 1 юли да се повиши на 467 лева, а максималната ще расте на две стъпки - от 1 юли таванът може да стане 2000 лева, а от 1 октомври -  3400 лева. Увеличават се и данъчните облекчения за родителите.

„Очаквам да има подкрепа с консенсус на всички антикризисни мерки”, заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков преди заседанието.

Относно антикризисните мерки по отношение на пенсиите, той коментира: „Ще ги предложим на НСТС, надявам се да има одобрение от всички социални партньори, защото това ще бъде добре за всички пенсионери. Опитали сме се в рамките на възможностите, около 1 млрд. и 600 млн. от бюджета, българските пенсионери да получат такова увеличение, което би било най-справедливо. Ако бяхме приложили първоначалния вариант за 21,6% за всички, то това щеше да задълбочи разликите между по-старите и по-новите пенсии. Парите, които сега ще отидат към пенсионерите, са същите”.

Той припомни, че в пакета е заложено и от 1 октомври да има ново модифицирано осъвременяване на част от пенсиите.

Малцина взимат пожизнена втора пенсия

„То е един вид преизчисление, което да доведе до сближаване на по-старо отпуснатите с по-ново отпуснатите пенсии. Около 770 000 души ще получат средно увеличение с 15%. С това не целим увеличение на пенсиите като цяло, а търсим отстраняване на една несправедливост”, посочи социалният министър.

„Обявените за антикризисни мерки не са никакви мерки, това са някакви намерения. Те ще започнат да приличат на антикризисни мерки тогава, когато се появят в някакви законови текстове”, каза президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов, цитиран от БГНЕС.

„И това не го казвам ей така по принцип, а защото ние всички знаем, че дяволът е в детайлите и че сегашните намерения може утре, когато бъдат превъплътени в нормативни актове, да започне да изглеждат по съвсем друг начин”, коментира той.

„Отсъства фокусът. Тези мерки са направени, като че ли заради това да има някакви мерки. Искам да поставя особен акцент върху потребността от специален дебат за това какво ще се прави с пенсиите, защото и тук нещата са направени така, че отсъства кореспонденция на едно с друго", каза Манолов.

„Благодаря, че реагирахте в кратките срокове, в които свикахме този Национален съвет за тристранно сътрудничество", заяви в началото на заседанието вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.

„Както беше решено на предишното заседание, предстои да обсъдим предложенията за антикризисни мерки, както и промените в пенсионната система. Ще разгледаме и два законопроекта - за Изменение и допълнените на Кодекса на труда и на Закона за здравето. Те са обсъдени на съвместно заседание на Комисията по трудово законодателство и на Комисия по осигурителни взаимоотношения, като не е постигната единодушна подкрепа по тях”, добави той.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg