Последната съществена промяна в пенсионната система беше през 2015 година, и тя, по мое мнение, не беше към по-добро. Това заяви Георги Вулджев, член на управителния борд на Българското Либертарианско Общество ( БЛО) и главен редактор на ЕКИП пред БНР.

На практика системата не е пипана, откакто е създадена. Тя има фундаментален проблем, посочи икономистът.

По думите му първият, най-големият стълб на системата е държавното обществено осигуряване. Той има сериозни проблеми с финансовата си стабилност. Те се коренят в нещо, което до голяма степен няма как да контролира държавата. Става въпрос за отрицателните демографски тенденции, уточни Вулджев.

Според него системата е такава, че изисква преразпределение на пари, от работещи българи към пенсионери. Всеки може да си направи сметката, че когато застарява населението има все по-малко пари за разпределяне към все повече хора. И това води до постоянни дефицити. Необходимо е да се преосмисли начинът, по който функционира системата.

Той беше категоричен, че ако системата не се реформира, състоянието на фонд “Пенсии” ще продължи да се влошава, което в дългосрочен план сериозно застрашава фискалното здраве на държавата и може да доведе до фискална криза, защото разходите за пенсии са най-голямото  перо в държавния бюджет.“, обясни Вулджев.
 

istock
istock

Икономистът обърна внимание и на факта, че нарастването на безработицата и икономическата криза, в условията на продължаваща пандемия, кара сънародниците ни да си купуват осигурителен стаж, за да се пенсионират, но подчерта, че практиката с купуването на осигурителен стаж е стара. В последните години се използва по-малко, заради направените промени в законодателството.

Как да си осигуря ранно пенсиониране, без да разчитам на държавната пенсионна система

"Пенсионерите се хващат в капана на политическите послания. Те са готова група от електорат, с ясни интереси в чисто материално изражение. Повечето политици си правят сметката, че ако обещаят някаква щедрост, към пенсионерите, под формата на пенсии или добавки, това може да им спечели сравнително лесно гласове, защото пенсионерите са и голяма социална група.

Проблемът е, че тези предложения не се правят с дългосрочен замисъл, а това води до големи проблеми в системата, защото краткосрочно се вдигат разходите, което в дългосрочен план се оказва, че държавата не може да си позволи!", подчерта Георги Вулджев.
 

istock
istock

Той допълни, че страната ни запазва третото място в Европейския съюз по дял на пенсионерите в риск от бедност.
 
Според него успешната формула е капиталопокривна система за финансиране. При нея всеки работещ трябва да има своя сметка, в която да си спестява пари от своята заплата. Това ще осигури финансова стабилност и няма да има преразпределение на средства от млади към стари. Демографският фактор няма да е проблем. Отговорността ще бъде лична. Ако си имал добър доход, ще имаш и добра пенсия, убеден е Вулджев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg