Ако бъде взето решение за отпускане на коледни добавки за пенсионерите, най-добре е това да стане до края на следващата седмица, каза ръководителят на дирекция "Пенсии" в Националния осигурителен институт Любомира Язаджиева. 

Така възрастните хора ще могат да получат добавките си заедно с пенсиите за декември: 

"Ние приключваме с месечната обработка на декемврийските пенсии в края на следващата седмица. За да могат да бъдат изплатени на 7-о число с изплащането на пенсиите, е необходимо максимално бързо да бъде взето такова решение."

Най-ниската пенсия става 307 лева

По думите на експерта, ако решение не се вземе до края на идната седмица, това би затруднило пенсионерите, които получават пенсиите си по пощата, "защото ще трябва да отидат повторно" до гишетата. Това ще затрудни и Националният осигурителен институт (НОИ), където експертите ще трябва да обработят два пъти декемврийската база данни, обясни още Язаджиева.

istock

Миналата година всички пенсионери получиха по 70 лева коледни добавки, като за целта бяха отпуснати над 142 милиона лева. 

Любомира Язаджиева участва в организирана от Българската стопанска камара дискусия, посветена на пенсионно-осигурителната система в страната. 

Във форума участват също представители на изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите, Комисията за финансов надзор, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg