Ако има някой, който поради причина, че по регистрация по постоянен адрес е трябвало да си получи пенсиите и по тази причина не са стигнали, може да се обади на телефона и да отиде на мястото, където неговите пари го чакат. Това заяви вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова при разискванията в парламента по питането на депутати от „Възраждане“ относно състоянието на "Български пощи“ ЕАД, съобщи БТА.
 
По думите й това са изключително малко, изолирани случаи и те не са поради някаква пречка или липса на пари.
 
Няма неизплатени пенсии и великденски добавки, допълни Константинова. Тя посочи, че сто процента от потърсените пенсии са изплатени.
 

Преди това Никола Димитров („Възраждане“) заяви, че „Възраждане“ ще подкрепят предложението на „Продължаваме Промяната“ за ревизия на „Български пощи“. Той обаче посочи, че месец след хакерската атака „Български пощи“ още не работят добре и все още има хора с неизплатени пенсии и великденски добавки по селата.
 
Димитров посочи, че в селата пощите изпълняват социална дейност, там хората си плащат и битовите сметки. Във връзка с получени известия за спиране на тока, той предложи на Константинова да направи среща с електроразпределителните дружества, за да ги запознае с проблемите на пощите и да уговори условия, които да защитят интересите на българските граждани по селата. 

Има ли риск за личните данни на пенсионерите след хакерската атака в Български пощи

Разплащането на сметките е една пазарна услуга, която предоставят пощите, т.е. има и много други места, на които хората могат да си платят сметките, обясни Калина Константинова. Тя посочи, че наистина следващото място, където могат да се разплатят сметките, е доста по-далече. Още от старото ръководство на "Български пощи" на третия ден от атаката, виждайки нейния мащаб и щетата, която нанесе, беше изпратено писмо по моя молба до всички дружества да бъдат предупредени, че не се знае колко време ще отнеме възвръщането на тази услуга, посочи Константинова.

istock
istock

Тя каза, че току що е проверила - от две от най-големите дружества има потвърждение, че на никого няма да му бъде спряна услугата по тази причина в тези отдалечени места. Мерки са взети от първия ден и няма нужда да напрягаме допълнително хората, увери вицепремиерът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg