Най-добрите страни за пенсиониране са класирани в Глобалния индекс за пенсиониране за 2022 г.  Той разглежда 44 страни по света и ги класира въз основа на 18 фактора, групирани в четири основни категории:

Здравеопазване: здравни разходи на глава от населението, очаквана продължителност на живота и неосигурени здравни разходи.

Качество на живот: нива на щастие, вода и канализация, качество на въздуха, други фактори на околната среда и биоразнообразие/местообитание.

Богатство: доход на глава от населението, равенство в доходите и нива на заетост.

Пенсионно финансиране: национален дълг, зависимост от старост, лихвени проценти, инфлация, управление, данъчен натиск и необслужвани банкови заеми.
 
По тези критерии в ТОП 10 на най-добрите страни в света за пенсионери попадат: Норвегия, Швейцария, Исландия, Ирландия, Австралия, Нова Зеландия, Люксембург, Холандия, Дания и Чехия.
 
Норвегия е начело в тазгодишната класация по няколко причини. Първо, страната  получава най-висок резултат в категорията „Здраве”, до голяма степен поради високата си средна продължителност на живота от 83 години, с 9 години повече от средната в света. Норвегия също така има най-висок резултат от всички страни в категорията „Управление“, която се оценява чрез оценка на нивото на корупция, политическа стабилност и ефективност на правителството. Втора в списъка е друга европейска страна, Швейцария, с общ резултат от 80%. Това е страната с най-висок рейтинг за фактори на околната среда, както и най-висок общ резултат в категорията "Финанси в пенсия".

Колко трябва да спестя, за да съм финансово независим

До 2050 г. ОИСР прогнозира, че 30% от хората по света ще бъдат на 65 или повече години. Докато някои държави са сравнително подготвени да се справят с това увеличение на възрастните хора, други вече усещат напрежението и се борят с предизвикателствата, които идват с бързо застаряващото население.
 
Какво прави една страна благоприятна за пенсиониране? Когато хората обмислят какво прави едно място идеално място за пенсиониране, естествено е да си помислят за плажове с бял пясък, горещ климат и безкрайни слънчеви дни.

visualcapitalist
visualcapitalist

С общ резултат от 81% Норвегия е на първо място като най-благоприятната за пенсиониране страна в списъка. Норвегия се завръща на върха през тази година след четири години на трето място, регистрирайки резултат от 81%. Исландия се премества две места надолу към трето с резултат от 79%. Швейцария остава на второ място, а  Ирландия запазва четвъртото място.

Австралия, Нова Зеландия, Холандия и Дания остава в челната десетка тази година с класиране на пето, шесто, осмо и съответно девети. Люксембург (седми) и Чехия (десети) са две нови участници в челната десетка тази година, замествайки Германия и Канада. Държавите в челната десетка обикновено имат много добър резултат във всичките четири индекса. Преместването на Чехия в челната десетка е по-скоро резултат от загубата на позиции на други страни, като например Германия и Канада, Холандия и Дания, посочват авторите на изследването.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg