Добавката от пенсията или пенсиите на починал съпруг се изплаща на пенсионери - съпрузи на починалия и се нарича „вдовишка добавка“. Добавката е 26,5% от пенсията или от сбора на пенсиите, получавани от починалия съпруг/а.

Ако починалият не получава пенсия, добавката се определя от пенсиите, които е трябвало да получава, ако беше жив. Важна подробност е, че ако получавате наследствена пенсия, нямате право на тази добавка.

Размерът на вдовишката добавка е средно около 85 лева на месец, показват данните на Националния осигурителен институт за миналата година.

Мъжете взимат по-малко пари като добавка, заради по-ниските пенсии на жените - средно по едва 64 лева на месец. Докато жените получават средно по почти 90 лева на месец.

Кой може да получава наследствена пенсия

716 714 вдовишки добавки са били отпуснати към пенсиите по данни на НОИ към края на миналата година, като едва 127 000 са на мъже, а близо 590 000 - на жени, чиито съпрузи са починали.

istock
istock

Общо 645 747 пенсионери у нас получават освен личната си пенсия и поне една добавка към нея. Освен вдовишката, 71 000 пенсионери взимат пари за чужда помощ, а 4249 - за старост.

Добавката за чужда помощ е 75 на сто от социалната пенсия за старост, която от 1 юли е 148,71 лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg