С 12 гласа „за“, три „против“ и един „въздържал се“ Комисията по труда, социалната и демографската политика прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО), внесен от Делян Пеевски (ДПС) и група народни представители.

С проекта се дава възможност репресираните хора, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и навършилите 16 години за времето, през което не са работили, защото са били интернирани, да имат възможност да придобият срещу заплащане до три години недостигащ осигурителен стаж.

Предлагат репресирани от тоталитаризма да могат да купуват до 3 г. осигурителен стаж

„По отношение на лицата, попадащи в обхвата на Закона за политическата и гражданска рехабилитация на репресирани лица, разпоредбите на КСО не дават възможност за закупуване на недостигащ осигурителен стаж“, се казва в мотивите. Предложеният законопроект предвижда увеличение на новоотпуснатите пенсии средногодишно с 200 души. От Министерството на труда и социалната политика отбелязаха забележки към законопроекта.

На първо четене бе приет и законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на заетостта, внесен от Атанас Атанасов („Продължаваме Промяната - Демократична България“) и група народни представители от ГЕРБ-СДС и ДПС. Цели се намаляване на административната тежест чрез единен електронен централен регистър, който да обедини в един съществуващите към момента три регистъра, свързани с издаваните удостоверения за регистрация на посредническа дейност и на предприятия, осигуряващи временна работа, пише в мотивите на законопроекта.

В комисията бе посочено, че социалното министерство подкрепя предложението. Законопроектът бе приет с 14 гласа „за“, два „въздържал се“, без „против“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase