Онова, което е предложено в удължителния закон за бюджета е по-голяма гъвкавост за използване на тези средства, така че да не се прибягва до тегленето на държавен заем.

Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на днешния блицконтрол в парламента в отговор на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова за какво ще се използват средствата от Сребърния фонд.

Преди ден Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене ново удължаване на закона за бюджета за 2022 г.

Близо 9 млрд. лева не стигат за гарантиране на пенсиите

Онова, за което са необходими тези средства, е не само за покриване на разходите в областта на държавното обществено осигуряване, а в абсолютно всички публични финанси, посочи още Лазаров. Той каза обаче, че в бюджетната комисия е постигната договореност средствата от Сребърния фонд да не бъдат засегнати. 

Не, средствата няма да бъдат откраднати, обърна се министърът към Нинова. И припомни, че през 2006 г., когато е приет законът за Сребърния фонд, е бил един от участниците, създали тези регламенти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg