В Държавния фонд за гарантиране устойчивост на пенсионната система, по известен като Сребърния фонд, са натрупани 3,703 млрд. лева към края на януари 2023 г., показват данните на Министерство на финансите.

От тях 3,691 млрд. лв. стоят на сметка в БНБ.

В същото време разходите за пенсии растат сериозно, като за десетте месеца на миналата   година възлизат на 12,56 млрд. лева. Спрямо същия период на миналата година разходите за пенсии са с 1,64 млрд. лева или с 15,1%.

Само през януари тази година по сметката на Сребърния фонд са трансферирани средства в размер на 7,72 млн. лв. Към края на месеца пък са натрупани лихви върху средствата на фонда в размер на 4,38 хил. лв., уточняват от министерството.

Парите за гарантиране на пенсиите растат минимално

Припомняме, че Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като досега в него са се натрупали едва 1,7 млрд. лв. допълнителни средства. Само през 2022 г. във фонда са постъпили и144,56 млн. лева, двойно по-малко от сумата, постъпила през 2021 г. – 258,49 лева.

istock
istock

Предназначението на фонда е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg