Парите за гарантиране на пенсиите, които се трупат в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърния фонд, нарастват минимално през септември.  

Общият паричен ресурс на фонда към края на септември стига 3,77 млрд. лева 6,55 млн. лв., от които 3,76  са депозирани в отделна сметка в БНБ.

През последния месец по сметка на фонда са трансферирани средства в размер на 4,62 млн. лв. така през третото тримесечие на тази година парите, постъпили в Сребърния фонд са едва 11,46 млн. лева, докато през първото тримесечие те възлизаха на 98,24 млн. лева, а през второто – 115,24 млн. лева.

Припомняме, че Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като досега в него са се натрупали едва 1,7 млрд. лв. допълнителни средства.

Колко пари има за гарантиране на пенсиите

Предназначението на фонда е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца.

От 2011 г. парите във фонда не носят никаква доходност и седят на депозит в БНБ при нулева лихва.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg