„Ще дадем актуална информация за резултатите на пенсионните фондове“, каза пред БНР Даниела Петкова от Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване във връзка с дискусия за резултатите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване за третото тримесечие.
 

„В резултат на сриване на фондовите борси от март месец доходността на пенсионните фондове събуди тревога. Но няма тревожни резултати, все пак бързам да кажа.

С колко се увеличиха пенсиите на работещите пенсионери

Към днешна дата може да се счита, че пенсионните фондове у нас преодоляха корона-кризата, и от началото на годината до март месец регистрираха отрицателна доходност, но към днешна дата възстановихме доходността за тази година и тя вече е положителна" - каза още Петкова.

istock
istock

"От 2015 година до сега вторият стълб на пенсионно осигуряване е превел половин милиард лева на Сребърния фонд и на НОИ. На наследници са платени 132 милиона лева.

Числата за доходността на пенсионните фондове показват, че от 2002 година тя е положителна на годишна база и процентът е по-висок във времена на ниски отрицателни лихви", подчерта още Петкова.

Експерт: Хората с ниска заплата, да си прехвърлят втората пенсия в НОИ

На въпрос дали хората ще получат по-ниска пенсия сумарно, ако партидите им са в НОИ и във втория стълб от тези, които са само към НОИ, Даниела Петкова отговори:

"Ако в НОИ започнат да прилагат коефициента за редукция на държавната пенсия съгласно Кодекса за социално осигуряване, а не така, както е в момента - няма да има такъв риск. И за да се направи това не е необходима промяна в закона. Ако това не се направи - хората би трябвало да имат възможност до последния възможен момент да си прехвърлят парите в НОИ. И за тях няма да има риск".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg