Средно с 8 лева и 80 стотинки са увеличени пенсиите на работещите пенсионери, след като през април Националният осигурителен институт направи служебно преизчисление, на базата на допълнително натрупания стаж.

Над 240 хиляди пенсии преизчисли служебно НОИ, като за някои хора е добавен допълнителен стаж от шест или осем години, а на близо четири хиляди  - от десет години. Това са така наречените предимно млади пенсионери първа и втора категория и тези от армията и МВР.

Вдигат най-ниските пенсии с 10% от юли

Между 10 и 15 лева са нараснали пенсиите на 11 процента от работещите пенсионери. Увеличение между 5 и 10 лева са получили 23 на сто и най много – 50% от актуализираните пенсии получават между 1 стотинка и пет лева увеличение.

iStock
iStock

Реално обаче 52 хиляди работещи пенсионери, въпреки нарастването на действителния размер, нямат промяна в изплащания.

Причината е, че той е приравнен на минималния - същото важи и за 6 800 пенсионери, които са достигнали максимален размер („таван“) на пенсиите - те не могат да получат реалното увеличение.

Експерт: Хората с ниска заплата, да си прехвърлят втората пенсия в НОИ

През следващите години извънредната мярка на служебното преизчисляване ще стане постоянно действаща. Хората няма да подават заявления за зачитане на допълнителен осигурителен стаж.

Данните са от публикувания днес брой трети на информационния бюлетин на НОИ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg