Времето за отбиване на наборна военна служба ще се зачита за "действителен осигурителен стаж". Това предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване, предложени от ДПС, и приети на първо четене от парламента, съобщи БНТ.

Промяната се отнася и за репресираните, интернираните и изселвани лица по време на тоталитарния режим, които не са работили, били са в затвори или трудови лагери, а впоследствие са реабилитирани.

Промяната засяга хората, които поради определени причини  не са придобили нужния стаж за пенсия, но имат не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж. В този случай законодателят е допуснал възможността лицата да могат да се пенсионират при навършване на малко по-висока възраст, която за 2022 г. е 66 години и 10 месеца за жените и мъжете.
 
В мотивите се посочва, че досега казармата не се е зачитала за действителен осигурителен стаж в този случай, въпреки че призованите в армията не са имали право да откажат да служат в Българската армия.

Репресираните, които са били в трудови лагери или в затворите също са били лишени от право на труд и внасяне на осигуровки.
 
Промяната ще даде възможност на близо 2000 души, на които не им достигат две години осигурителен стаж да се пенсионират. С измененията в Кодекса за социално осигуряване годишно ще имат право на пенсиониране около 10 000 души.

Социалното министерство против промени в стажа, който се признава за пенсия

iStock
iStock


При средно месечен размер на получаваната пенсия от 314,50 лв. се очаква средно месечния допълнителен доход да бъде 629 000 лв., а на годишна база 7,5 млн. лв. Според мотивите на вносителите тази сума няма да застраши финансовата стабилност на фонд "Пенсии" в Държавното обществено осигуряване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg