Репресирани лица, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, за времето, за което са били интернирани, да имат възможност да се пенсионират при 12 години действителен стаж и доплащане на осигуровки за до 3 години недостигащ стаж.

Това реши парламента, след като гласува на първо и второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесени от Делян Пеевски, Бойко Борисов, Атанас Атанасов, Кирил Петков и група депутати.

Комисията по труда прие репресираните да могат да купуват до 3 г. недостигащ стаж

Измененията ще имат минимално въздействие върху бюджета на Държавното обществено осигуряване, защото се касае за новоотпуснати пенсии средногодишно на около 200 човека и във финансово изражение разходите са малко над 1 млн. годишно, като този разход няма да застраши финансовата стабилност на фонд „Пенсии", се посочва в мотивите.

istock
istock

В мотивите вносителите посочват още, че по отношение на хората, попадащи в обхвата на Закона за политическата и гражданска реабилитация на репресирани лица, разпоредбите на КСО не дават възможност за закупуване на недостигащ осигурителен стаж, което не отговаря на принципите за равнопоставеност, залегнали в Държавното обществено осигуряване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg