Социалният министър Деница Сачев започва консултации с пенсионните фондове, синдикатите и работодателите за промени в методиката за изчисляване на втората пенсия.

Частните пенсионни фондове да предложат повече видове пенсионни продукти, така че хората с две пенсии да не получават по-малко, отколкото ако са се осигурявали само в Националния осигурителен институт, обясни тя.

“Не може да не си даваме сметка, че въвеждането на реформата е свързано и с преходен период, в който няма пълно осигуряване и регулярни вноски.

Вдигат пенсиите с 6,7% от 1 юли

В тези условия дискусията трябва да се фокусира върху видовете пенсионни продукти, които да предлагат фондовете, а това, което ще изплащат, ще зависи основно от онова, което е постъпило в тях”, каза още Сачева.
 

istock
istock

Тя иска да доработи текстовете за механизма на изплащане на вторите пенсии, договорен между частните фондове и бившия министър Бисер Петков.
 
Изчисления показаха, че първите пенсионери, които ще получат допълнителна пенсия, всъщност ще получават по-ниско възнаграждение за старост.

Едва половината ще могат да вземат втора пожизнена пенсия заради недостатъчно натрупани пари в индивидуалните си партиди.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg