Откъде ще дойдат парите за увеличение на пенсиите, попита пред журналисти в парламента Деница Сачева, бивш социален министър и депутат от ГЕРБ-СДС. Тя нарече "политическа лъжа" твърдения, че от най-голямата парламентарна опозиционна сила се противопоставят на увеличението на пенсиите.

Ние сме против безотговорното отношение на управляващите, против това те за пореден път да злоупотребяват с най-уязвимите хора у нас каквито са пенсионерите, заяви бившият социален министър, като подчерта, че са за разумно увеличение на пенсиите.

Според Сачева най-големият въпрос е откъде ще бъдат взети тези пари и защо са дадени обещания в публичното пространство с ясното съзнание, че е трудно да бъдат обезпечени. По думите й от 1 юли все по-трудно и невъзможно става това реално увеличение. 

Може ли да не се приеме актуализацията на бюджета

За тази година се предвижда парите да са от Плана за възстановяване и устойчивост, обясни Сачева. Независимо какво казват управляващите, числата са ясни, балансът се осигурява от очаквания за 1 млрд. лева от Плана, които дори не се знае дали ще дойдат до края на годината, посочи тя.

За 2023 г. необходимите средства са 3,7 млрд. лева, за 2024 г.- 4,2 млрд. лева, изброи депутатът. В момента управляващите се опитват да направят същото както правителствата на Станишев и Орешарски - в последните дни от управлението си увеличаваха разходите и не се интересуваха кой и как ще ги плаща, припомни бившият социален министър.

istock
istock

В момента въпросът, на който правителството и Асен Василев лично трябва да отговори, е какво ще се случи 2023 г. и 2024 г., защото на практика предложенията са три - по-високи данъци и осигуровки, нови заеми или никакви увеличения, индексации на пенсиите през следващите три години, заявяват от ГЕРБ.

Как ще се увеличат парите на хората, които взимат две и повече пенсии

Смятахме, че омразата към ГЕРБ е тази, която сплотява тази коалиция, но се оказа, че те се мразят помежду си и то изключително много, каза Деница Сачева в отговор на въпрос за случващото се. Учудваме се как една коалиция, която твърдеше, че има нулева толерантност към корупцията, няколко месеца по-късно се разпада с взаимни обвинения в корупция, посочи тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg