След окончателно приетия от парламента Закон за удължаването на тазгодишния бюджет, който ще действа и в първите месеци на следващата 2023 г., се запазват настоящите размери на минималните и максимални пенсии. Промяна може да настъпи при приемане на нов бюджет за следващата година.
 
С вчерашното гласуване депутатите отхвърлиха предложенията на БСП за актуализация и преизчисляване на пенсии от средата и началото на годината, което означава, че за януари догодина се запазват настоящите размери на пенсии – минималната остава 467 лв., каза пред БНР Любомира Язаджиева, директор дирекция „Пенсии“ в НОИ.
 
„Няма предвидена промяна в размера на минималната пенсия, съответно няма да има промени и в размерите, минималните, на всички онези пенсии, които са производни от този на основните. Също така, в Закона за бюджета на ДОО е заложено изискването за максимален размер на получаваните една или повече пенсии, т.нар. таван, който до последно бе увеличен от 1 октомври на 3400 лв. – остава същият и за 2023 г.“, обясни експертът.
Депутатите отхвърлиха и предложението на „Продължаваме промяната“ в швейцарското правило, по което ежегодно се осъвременяват пенсиите от 1 юли. Желанието бе това да става или с 100% от инфлацията за предходната година, или със 100% от ръста на осигурителния доход, в зависимост от по-високата стойност.
 
Така на практика не се приема до променянето на нов бюджет сегашната формула.
 
„И ако не бъде приета някаква промяна, тя ще продължи да се прилага по същия ред като сбор от 50% от нарастването на средномесечния осигурителен доход и 50% от ръста на инфлацията“, каза Язаджиева.
 
Прогнозно засега се изчислява, че пенсиите би трябвало да се индексират по швейцарското правило с 12% от 1 юли, но се изчакват окончателните данни за тази година.

Нови изисквания за пенсиониране от догодина

В очакване сме да се промени и размерът на минималната заплата от 1 януари. Това автоматично ще вкарва повече пари от осигуровки в бюджета на ДОО.
 

istock
istock

Социалният министър предлага тя да е 780 лева. Окончателното очакваме да вземе на последното си за годината заседание служебното правителство идната седмица.
 
Ръстът на минималната заплата автоматично ще увеличи възнагражденията на личните асистенти и социални работници, специалисти от социалните услуги. Тяхното заплащане законово е обвързано с минималния размер на заплатата в различни коефициенти и съотношения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg