"Големият проблем е, че три четвърти от пенсионерите получават под 1000 лева и за тях трябва да се търси решение, защото шестте процента не вършат работа и не са достатъчни".

Това отбеляза в интервю за предаването "Преди всички" бившият социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков:
 
"Вероятно това е причината да се предлага второто увеличение от октомври. Тук има риск отново. Когато се говори със средни числа, винаги ще има някакъв проблем с обяснението, затова е много важно как ще бъде обяснено всичко това на хората.

При всички положения, след като правителството е имало куража да каже – "няма да получавате по-малко пари“, значи трябва да има два пъти по-голям кураж да намери парите".

Предлагат две увеличения на пенсиите - от юли и октомври

"Инфлацията намалява покупателната способност", добави бившият социален министър.
 

istock
istock

"Може да получаваш повече пари от периода преди инфлацията, но това не означава, че имаш по-голяма покупателна способност. Това е големият проблем и е коректно да се каже на хората, че независимо от всички усилия, които се полагат от правителството, всъщност ще имаме намаляване на покупателната способност. Според мен трябва да подготвим хората да се стегнат за есента и зимата", допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg