Социалната пенсия за старост да се повиши с 9 лева от 1 юли, предвижда постановление на Министерски съвет, качено за обществен обсъждане.  

Така социалната пенсия за старост ще стане 141,63 лева при от 132,74 лв. сега или с 6,7%, с колкото ще се повишат и пенсиите за трудова дейност от 1 юли.

Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост.

Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия.

Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

istock
istock


С 20% по-ниски пенсии в края на 2021 г.

Срокът за обществено обсъждане е 14 дни, тъй като е необходимо постановлението да бъде прието от Министерския съвет във възможно най-кратки срокове, с оглед осигуряване на необходимото технологично време за оформяне на документите за изплащане на пенсиите в новите, по-високи размери, които да бъдат изплатени през юли 2020 г.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg