За много българи пенсионирането се оказва огромно предизвикателство заради това, че не могат да изпълнят законовите условия.

Над 4000 души всяка година прибягват до купуване на осигурителен стаж, за да могат да се пенсионират.

Как да поискаме преизчисляване на пенсията

Съгласно пенсионната реформа от 2015 година плавно растат както възрастта, така и стажът за пенсиониране. В годините на прехода много сънародници имат и липсващи години от нужния стаж.

Расте значително и броят на хората, които се възползват от законовата възможност да се пенсионират една година предсрочно, но срещу намалена доживот пенсия.
 

istock
istock

По данни на НСИ, през 2017 година, 4118 души са си закупили допълнителен стаж до 5 години, както разрешава законът. През 2018-а те вече са 4355.
 
Главният експерт в дирекция „Пенсии“ на института Мария Братоева представи и предварителните данни за 2019
 
„Броят пенсионери с новоотпуснати пенсии, откупили осигурителен стаж до пет години, е 2763 лица. Това са предварителни данни към 22 януари 2020 година и броят със сигурност ще нарасне след обработване на заявленията за отпускане на пенсия, подадени в края на 2019 година.

Наблюдава се тенденция, че броят на хората, които искат да си закупят недостигащ стаж, се увеличава в края на всяка календарна година“.
 
Причината е, че цената на един месец осигурителен стаж расте в началото на новата година заради ръста на минималния осигурителен доход. Затова и хората бързат да си платят с недостигащия осигурителен стаж в края на годината, обясни тя пред БНР.

Съгласно Кодекса за социално осигуряване, цената на недостигащия осигурителен стаж е 19,08%, или колко е осигурителната вноска за фонд „пенсии“, върху минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се. Изчислява се към момента на купуването.
 

istock
istock

Стаж могат да си купят хората, завършили висше или полувисше образование и придобилите образователна или научна степен „доктор“.

Те могат да закупят стаж за периода на обучението си. Могат да се възползват и хора, на които не достигат до 5 години осигурителен стаж.
 
По данни на НОИ расте и броят на хората, които са поискали да им се отпусне пенсия една година предсрочно. През 2018 г. те са били 3612, а за 2019 година - 5317.

Размерът намалява с 0,4%  за всеки недостигащ на лицето месец възраст до общата възраст.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg