Напълно основателно възрастта за пенсиониране в една държава се приема сериозно от нейните граждани, тъй като пряко влияе върху стандарта им на живот. Тази година френските граждани упражниха правото си на протест, когато бяха обявени планове за повишаване на възрастта им за пенсиониране с допълнителни 2 години. Предложението за повишаване на възрастта за пенсиониране на Великобритания до 70 до 2028 г. и 75 до 2035 г. през последните месеци би означавало, че Великобритания ще има най-високата възраст за пенсиониране в света и не можем да си представим, че това ще бъде новина, лесно възприета от британците. Тъй като нарастващата възраст за пенсиониране става все по-често срещано предложение и реалност по целия свят, от MoneyTransfers.com изготвиха проучване в кои страни хората трябва да работят най-дълго, преди да се насладят на пенсия. Те оценяват 20 държави, но не е включена България.

Резултатите показват, че:
 
Британците работят с 38% повече от французите през целия си живот.

Средният жител на Шри Ланка ще работи 15 години по-малко от средния либиец.

Британците прекарват четири години по-малко време на работа от либийците.

Гражданите на Швеция се радват на 8,21 повече години без работа след пенсиониране, отколкото американците.
 
Ако правителството последва съвета на CSJ и увеличи възрастта за пенсиониране в Обединеното кралство до 75 години, това ще бъде с половин десетилетие повече от Либия, която на 70 години има достойното за съжаление отличие да има най-високото пенсиониране в света. Намирайки се на другия край на скалата, Шри Ланка може да се похвали с най-ниската възраст за пенсиониране в света - 55 години - което означава, че средният жител на Шри Ланка работи 15 години по-малко от средния либиец. В Обединеното кралство в момента има четвъртата най-висока възраст за пенсиониране в света - 66 години, което е само малко по-добро от американците, които се пенсионират на 66 години и 3 месеца.
 
Французите работят най-малко часове
 
С общо 1313 годишни работни часа французите прекарват най-малко от времето си на работа. Жителите на Шри Ланка са на второ място с 1584 годишни работни часа, а изискването на законодателството на Шри Ланка е, че човек не трябва да надвишава 45 часа на седмица. Този вид ограничение би било нечувано в Китай, който има среден работен ден от 9,2 часа и най-високия брой годишни работни часове в света - 2291 часа. Въпреки че може да се оплакват от това, което смятат за дълга работна седмица в Обединеното кралство, те всъщност се нареждат на осмото място по най-кратък брой годишни работни часове в света.
 
Средностатистическият либиец ще работи 52 години от живота си
 
С възрастта за пенсиониране в Либия, определена на 70 години, и ако приемем, че повечето граждани започват работа на 18-годишна възраст, средният либиец може да очаква да прекара 52 години от живота си в работа. За сравнение, щастливите жители на Шри Ланка ще прекарат само 37 години от живота си в работа. В Обединеното кралство ще работят 48 години от живота си, което в момента е само четири години повече от французите.
 

MoneyTransfers
MoneyTransfers

Либийците прекарват по-голямата част от живота си на работа
 
Умножавайки броя на работните години по броя на годишните работни часове за всяка страна, ясно се вижда, че либийците прекарват много повече време на работа, отколкото гражданите на която и да е друга страна, като средният либийски работник има удивителните 118 780 работни часа за един живот. Докато либийският закон предвижда заплати и пенсии, той забранява профсъюзите и не позволява правото на стачка: колективното договаряне не е разрешено и правителството е длъжно да одобри всички трудови споразумения. Това предполага, че е малко вероятно подобрение на настоящата ситуация в близко бъдеще.

Предлагат вдигане на осигуровката за пенсия

На другия и по-щастлив край на скалата, французите прекарват най-малко време на работа, като имат само 57 772 работни часа за среден живот – близо половината от времето, прекарано от средния либиец. За разлика от Либия, защитата на служителите във Франция е стабилна и страната има право на прекъсване на връзката, което законно дава право на служителите да игнорират бизнес кореспонденцията извън работното си време.
 
Със 79 546 работни часа Обединеното кралство се намира някъде по средата. В крайна сметка британците ще работят почти 40% повече от французите през целия си живот, но не са толкова зле, колкото много други.
 
Шведите се радват на най-много години без работа след пенсиониране
 

Пенсионирането може да дойде с планове за круизни ваканции, собственост върху парцел и нови хобита, но тъжната реалност е, че не всеки може да се възползва максимално от годините си без работа. Като извадим средната продължителност на живота във всяка страна от възрастта за пенсиониране, можем да определим броя години без работа, на които всеки гражданин се радва. За съжаление, перспективите не са добри за либийците и по този показател: те имат средно само 3,25 неработни години през живота си.
 

istock
istock

Съединените щати също предлагат много малко години без работа след пенсиониране. Средният американец ще има само 13,44 години в пенсия: с 8 години по-малко от французите.
 
Средностатистическият гражданин на Обединеното кралство в момента има малко над 16 години без работа след пенсиониране и намаляването им почти наполовина, до малко над 7 години, би нанесло огромна вреда на здравето и стремежите на местните.

Неслучайно страните с най-малко работно време са и тези, в които гражданите живеят най-дълго. „Добре би било да потърсим съвет в Скандинавия, тъй като шведските граждани се радват на най-голям брой години без работа след пенсиониране - 21,65. Това не е случайно: пенсионните реформи в Швеция дойдоха след междупартийни съвети и изследвания от Лондонското училище по икономика, свързващи пенсионната възраст с очакваната продължителност на живота. Пенсионната система в Швеция често е хвалена за своята гъвкавост, а фокусът на страната върху баланса между професионалния и личния живот и социалното благосъстояние допринася за нейната добре поддържана среда за пенсиониране”, казва Джонатан Мери, експерт в MoneyTransfers.com.  
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg