Строителни площадки, поточни линии във фабрики и заводи, складове и магазини в Централна Европа изпитват недостиг на работна ръка, след като десетки хиляди украинци напуснаха добре платените си работни места и се върнаха в родината си, за да помогнат в борбата срещу руската инвазия.

Украинците "наводниха" Централна Европа през последното десетилетие, привлечени от добрите заплати и падането на визовите ограничения, като така заеха много работни места в строителството, автомобилния сектор и тежката индустрия, които според местните не са достатъчно добре платени за тежестта на изпълнявания труд.

Много от тези работници, обаче, се върнаха в родината си след началото на руската инвазия на 24 февруари, което отвори големи пробойни на пазара на труда.

Десетки сигнали от работници за работа в жегата

Ройтерс разговаря с 14 ръководители на компании, специалисти по подбор на персонал, професионални организации и икономисти в Полша и Чехия. Всички те признават, че напускането на украинците е довело до нарастване на разходите и забавяния в изпълнението на промишлените поръчки и строителните дейности.

istock
istock

Преди началото на войната украинците бяха най-голямата група чуждестранни работници в Централна Европа. По данни от промищлеността в Полша работят 600 000 украинци, а в Чехия – 200 000.

Изхóд 

Според Конфедерацията на работодателите в Полша, която представлява 19 000 компании с над 5 милиона служители, около 150 000 украинци, предимно мъже, са напуснали Полша от началото на войната.

Виеслав Новак, главен изпълнителен директор на полската железопътна и трамвайна компания Зет Ю И груп (ZUE Group), казва, че един от нейните подизпълнители наскоро не е успял да изпълни поръчка по полагането на релси, тъй като почти всички от 30-те украинци, работещи за фирмата, напуснали работа.

В кои държави е най-добре да работите дистанционно

"Много компании спешно търсят служители, при това много, за различни строителни обекти в цялата страна поради масовото напускане", казва той. "А това се отразява неизбежно на цената и хода на работата. Когато една компания загуби бързо няколко десетки служители, не може де запълни празнотата за няколко дни".

И докато Европейската централна банка прогнозира през юни, че притокът на украински бежанци ще укрепи трудовия пазар в еврозоната, точно обратното изглежда се случва в индустриалните страни от Централна Европа, които са извън валутния съюз.

istock
istock

Стотиците хиляди украински бежанци, предимно жени и деца, пристигнали в региона, не са подходящи за свободните позиции. Често предлаганите работни места са във физически изискващи сектори като строителство, промишлено производство или металургия, където освен това има и правни ограничения какви тежести могат да вдигат жените.

И компаниите са принудени да избират дали да обучават, например, украински бежанки да работят с мотокар или да набират нови работници от Азия, за да запълнят празнотите, разказват шефовете на компании за Ройтерс.

В кои професии назначават най-много хора

"Загубата на украинските работници задълбочи проблемите, с които компаниите са сблъскваха като следствие от пандемията и инфлацията", казва Радек Шпицар, вицепрезидент на Чешката конфедерация на промишлеността. "Фирмите признават, че не могат да изпълнят всички поръчки на бизнес партньорите си – те ги бавят и плащат глоби."

Свободни работни места

С 30 на сто от БВП, създаван от промишлеността, Чехия е сред най-индустриализираните държави в Европа, а Полша със своите 25 процента е малко след нея.

istock
istock

Преди началото на руската инвазия германската компания за набиране на работници "Хофман персонал" (Hofmann Personal) е разполагала с 1000 украинци, готови във всеки момент между март и юни да пристигнат на работа в Чехия и да се трудят в сектори като автомобилната индустрия, логистиката и промишленото производство.

Но те така и не могли да заминат и сега чешките компании се чудят как да запълнят откритите работни места, казва Габриела Хрбачкова, управляващ директор на "Хофман персонал" за Чехия. А това е страната с най-ниското ниво на безработица в ЕС – една 3,1 на сто.

"Ако не се намери бързо решение за наемане на работници от чужбина, компаниите ще страдат, особено тези в промишленото производство", казва Хрбачкова. "Липсват им стотици служители за квалифицирани производствени позиции като заварчици, машинни оператори, леяри и мотокаристи."

70% от работодателите се затрудняват да намерят персонал

Работодателите смятат, че ефектът от напускането на украинците се чувства особено силно в Централна Европа, тъй като промишлеността там е по-малко автоматизирана от тази в Западна Европа.

istock
istock

За "Сканфил" (Scanfil), финландска компания, специализирана в производството на електроника, проблемите на трудовия пазар в Полша, където тя развива дейност, са път към автоматизацията.

"Автоматизацията е възможна на някои работни места, но не навсякъде. Все още се нуждаем от много истински човешки ръце", казва Магдалена Шведа, мениджър човешки ресурси за "Сканфил Полша".

Икономическото отражение

Според главния икономист на "Бе Ен Пе Париба банк Полска" (BNP Paribas Bank Polska) Михал Дибула напускането на украинските работници със сигурност ще нанесе поражения на полската икономика, шестата по големина в ЕС, в краткосрочен план. Колко големи ще са те, обаче, все още е твърде рано да се оценява, добавя той.

Трудоустрояване на работниците и служителите

По думите на Петр Скочек, директор на предприятието на германския доставчик на автомобилни части "Брозе груп" (Brose Group) в Острава, притокът на украински работници е бил истинска благодат за бизнеса, тъй като те са били квалифицирани, имали са висока професионална етика и близка култура. "Този канал сега е затворен", оплаква се той.

istock
istock

Проблемът със служителите се добавя към вече същеструващите трудности, причинени от прекъсванията на веригите на доставки заради пандемията и последвалия скок на цените на енергоресурсите. Индексът на цените на производител през юни в Полша достигна 25,6 на сто на годишна база, а в Чехия беше дори още по-висок - 28,5 на сто.

Някои компании повишават заплатите, за да опитат да привлекат местни работници и да преборят конкуренцията за малкото останали украинци.

"Търсим украински работници на пазара, предлагаме повече пари", казва Мачей Йечмик, главен изпълнителен директор на полската компания "Инбет" (InBet), която произвежда сглобяеми материали за строителството. "Всяка седмица подобряваме офертите".

Жени и други чужденци

Полската компания за наемане на работници "Греми персонал" (Gremi Personal) обяснява, че в опит да решат поне отчасти проблемите си, някои нейни клиенти преместили мъжете на по-трудоемки работни места, а на техните места наели украински бежанки.

7 пъти по-високи надници дават за работа в чужбина

Други фирми се принудили да погледнат по-надалеч - към страни като Монголия и Филипините, където обаче проблеми като езика, пътуването и издаването на визи затрудняват бързото запълване на свободните работни места. Броят на работниците от тези страни не може да попълни празнините, казва Маркос Сегадор Аребола главен изпълнителен директор на друга компания за наемане на персонал - "Джи Ай груп Полша" (GI Group Poland). По думите му за последните 13 години украинските работници в Полша са се увеличили 38 пъти. 

istock
istock

Някои компании опитват да обучат жени за позиции, на които по традиция работят мъже, като например управлението на мотокар. Според Войчех Ратайчик, главен изпълнителен директор на "Тренквалдер Полша" (Trenkwalder Poland), в страната има 50 000 свободни работни места в логистиката, голяма част от тях за мотокаристи.

На реклама за работа с мотокар, изпратена до 2000 бежанци, откликнали 600 жени. Няколко десетки от тях вече са започнали четириседмично обучение за управление на мотокар, осъществявано съвместно с компании, които после са готови да ги наемат.

Една от участничките в това обучение е Олга Воровий, бивш мениджър продажби, която наскоро намерила работа в склада на доставчика на автомобилни части "Форесия" (Faurecia) в Гройец, Източна Полша. "В Украйна работех с главата си, тук върша физически труд. Налага ми се да работя и да изкарвам пари."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg