През 2019 г. - 66.8% от лицата на възраст между 16 и 74 години използват интернет всеки ден, а 21.7% от всички потребители в България са направили поне една покупка на продукт или услуга онлайн.

През последните няколко години се наблюдава стабилен ръст в онлайн търговията. Все по-голяма част от българските потребители предпочитат да направят покупка директно през компютъра или мобилното си устройство.

Последните прочувания направени от Националния статистически институт показват, че през 2019 г. 21.7% от всички потребители са направили поне една покупка на продукт или услуга онлайн. Това е ръст от почти 1% спрямо предходната 2018 г.

Сайт обяснява промените за касовите апарати

Цифрите в редица проучвания показват, че българските потребители, а и тези в световен мащаб, все повече разчитат на интернет, когато става въпрос за покупка на даден продукт или услуга.

Много често, въз основа на информацията, която намерят за дадена компания, те преценяват дали могат да се доверят на нея и нейните предложения.

istock
istock

Ето защо, все повече малки и големи бизнеси у нас решават да направят първата стъпка към създаването на собствен уебсайт. Място, където да съберат цялата информация за компанията и нейните продукти. Начин да ангажират своите потребители и да спечелят тяхното доверие!

От 2009 до 2019 г. – Какви се промените в онлайн присъствието на бизнесите у нас?

Питат онлайн за потребностите от обучение

По последни данни на Националния статистически институт от 2019 г. - 50,7% от българските компании разполагат със свой собствен уебсайт.

За сравнение, в края на предишното десетилетие, статистиката показва, че този процент се е равнявал на цели 42.5%. Имайки се предвид икономическата ситуация в страната през 2009 г., високият брой на компании с онлайн присъствие е показателен за състоянието на бизнеса у нас тогава.

Защо е важно бизнесът ви да бъде онлайн през 2020 г.?

Технологичната среда у нас и по света се променя с изключителни бързи темпове. Паралелно с това, потребителското поведение също се адаптира и променя спрямо последните новости на пазара и все повече хора се обръщат към интернет, за да намерят необходимата им информация или да направят покупка онлайн.

Как ни лъжат онлайн магазините

Тези твърдения веднага могат да бъдат подкрепени с цифри като резултатите от проведено през 2019 г. изследване са повече от красноречиви.

В края на изминалата година статистиката показва, че 75.1% от домакинствата в България имат достъп до интернет. Като за последните десет години е отбелязан ръст от цели 42 процентни пункта.

Също така, 66.8% от лицата на възраст между 16 и 74 навършени години използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично на работа, вкъщи или на друго място, а 53.9% се възползват от ресурсите на глобалната мрежа по няколко пъти на ден.


Що се отнася до регистрацията на домейн име, винаги можете да използвате името на компанията си или нещо производно, но се постарайте да бъде лесно за запомняне и изписване. Важно е да улесните потребителите възможно най-много.

Също така, в последните години по-голямата част от интернет потреблението е през мобилни устройства. Затова е добре сайтът ви да е с дизайн, който изглежда добре както на десктоп, така и на мобилен телефон или таблет.

Важно е бизнесът ви да бъде онлайн през 2020 г., но още по-важно е да го направите по правилния начин. А той е изцяло фокусиран върху вашите потребители.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg