Смартфоните са неизменна част от ежедневието на съвременния човек и вероятно малцина са онези, които биха могли да изкарат цял един далеч от своето мобилно устройство. Накъдето и да се обърнем, особено в градския транспорт или някоя чакалня, навсякъде има хора, заболи очи в телефоните си.

Междувременно в края на 2017 г. Калифорнийското министерство на здравеопазването публикува доклад за ефекта, който енергията, излъчваща се от смартфоните, може да окаже на здравето ни в дългосрочен план. От него става ясно, че тези устройства не само "ядат" от времето ни, но явно могат да оказват и физическа вреда върху хората. Ето защо експертите са единодушни, че трябва да ограничим употребата им. 

Влиянието на мобилните телефони върху живота ни е на различни нива и все по-широко. Ето и някои любопитни факти за това устройство, които може би не знаете: 

1. Използването на мобилни приложения отнема около 87% от времето на потребителите, което те прекарват в ползване на смартфоните си. Това сочи доклад на ComScore от началото на 2017г.

2. Човек праща и получава много повече съобщения през телефона си, отколкото да говори по него. Доказателство за това е доклад от 2015 г., според който средният американски потребител си разменя по около 32 съобщения, а провежда по едва 6 разговора дневно.

3. Първият ръчен мобилен телефон е пуснат в продажба през 1984 г. Той  е произведен от Motorola и е наречен DynaTAC 8000X. Човек е можел да говори по него само за около половин час.

4. Той е тежал близо 800 грама и затова често го наричали The Brick (от англ. тухлата). Цената му също не е била за подценяване – на дребно се е продавал за 3 995 долара.

5. За да превърне идеята си за устройството в реалност Motorola е похарчила около 100 млн. долара в научна и развойна дейност.

6. Първият в света „умен“ телефон, или както го наричаме днес – смартфон, е пуснат от IBM и BellSouth Cellular. Нарича се Simon.

7. Той излиза на пазара през 1994 г. и тогава се продава 899 долара. 

8. Само през 2016 г. на 161 000 потребители са им били откраднати лични данни през смартфона.

9. 10-те най-популярни мобилни приложения към лятото на 2017 г. са Facebook, YouTube, Facebook Messenger, Google Search, Google Maps, Instagram, Snapchat, Google Play, Gmail и Pandora.

10. Към юни 2017 г. в света има 5 млрд. души, ползващи интернет през мобилния си телефон. Това се равнява на 2/3 от населението на Земята.

11. През 2014 г. за първи път броят на мобилните устройства изпреварва този на населението на планетата. Активните SIM карти към онзи момента вече са над 7.2 млрд. броя.

12. В Япония около 90% от телефоните са водоустойчиви.

13. Android устройствата са много повече от iOS, като към 2016 г. те представляват 88% от световния пазар.

14. Към 2016 г. топ 5 на страните с най-голям брой абонаменти за смартфон и мобилни услуги са Южна Корея, Австралия, Израел, САЩ и Испания.

15. 46% от американците казват, че „не могат да живеят“ без своя смартфон.