Виетнам и Малдивите са най-търсените екзотични дестинации от богатите българи за Нова година. Дубай отново е сред любимите места за празничен туризъм, но все по-достъпен за почивка за по-широк кръг от хора.

Това коментира пред „Труд“ Байко Байков, председател на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). По думите му едноседмична почивка на Малдивите излиза около 2200 евро за човек, цените във Виетнам са малко над 2000 евро, а в Дубай се движат между 800 и 900 евро на човек.

Грузия е новата хит дестинация за купон на 31 декември

С цени от 600 евро за седмица Грузия е най-новата близка хит дестинация за посрещане на Нова година, избрана от десетки българи.

„По-достъпните екзотични пътувания от високия ценови сегмент са държавите от арабските емирства – Дубай и Абу Даби, и от Югоизточната Азия – Малайзия и Виетнам. Малдивите, островите в Индийския океан и Шри Ланка попадат в най-високия ценови сегмент. По-малко българи избират и далечния Карибския регион, Доминиканската република и Куба за своята празнична нощ“, добави Байков. Според него от северните дестинации Финландия привлича най-много интерес, заради възможността да се посети къщата на Дядо Коледа. Едноседмична почивка в страната струва 1000 евро на човек.

„520 000 българи ще ползват туристически услуги през последното десетдневие  на декември. Близо 150 000 ще пътуват в чужбина“, коментира Румен Драганов от Института за оценка и анализи в туризма. Повишен интерес туроператори отчитат към достъпните и „топли“ страни като  Португалия, Кипър и Малта.

Има и една немалка част от хората с пари, които искат да прекарат по-изискано Нова година в европейските туристически центрове като Париж, Лондон, Рим, Барселона и Берлин, като тези почивки навлизат в по-високия ценови сегмент.

„Това, което предлагат нашите туроператори в интернет, не е най-скъпото. Най-високите категории почивки се организират индивидуално от чуждестранни туроператори, например от Лондон и Франкфурт, и могат да се резервират и чрез български туроператор – посредник. Цените им са 2 или 3 пъти по-високи от тези на луксозните пътувания“, заяви Драганов.

Вижте още: 

Носете здравната си книжка по време на почивка 

Харчим 1000 лв. за почивка