1.Графикът 

Не можете просто умствено да планирате нещата, които трябва да направите. Необходимо е да планирате какво имате да правите и кога ще го правите. Трябва да имате среща със самите себе си и да се придържате към нея, все едно е вечерята с най-важния ви клиент. 

Става така, че твърде често се настройваме към това, което искаме да постигнем, а не към това, което е належащо. Ако го направим, съзнанието ни ще вижда събитията като желания, а не като задължения, ни казва ‘‘Entrepreneur’’. 

2. Ефективността 

Ефективността означава, че свършвате възможно най-добра работа, за най-малко време. Първо-трябва да знаете колко време ще ви отнеме конкретната задача. Второ-да определите, дали може да я свършите за по-малко време, без да губите от качеството. 

Не е достатъчно просто да имате график, трябва да бъдете прецизни в разпределянето на времето за съответните задачи. Много често става така, че неща, които вършим за 60 минути, можем и за 50, дори 45, просто трябва да правим експерименти със собственото ни време.

3. Настоящият фокус 

Най-големият враг на продуктивността е разсеяността. Способността да останем концентрирани, изглежда все по-невъзможна в днешния свят. Може да направите графика си ефективен и пак да губите, защото примерно обаждане, мейл или съобщение ви прекъсва.Оставането точно в ‚‘‘сега‘‘ и в настоящето, ще увеличи прозводителността ви. 

Тук са два съвета, за които сте слушали много, но все още може би не спазвате. Първо-отстранете всичко, което не е свързано със задачата. Ако мейлът, телефонът, хората не са свързани със завършването й, просто ги оставете и точка. Това е. Не го мислете. Второ-ако концентрацията ви трае твърде кратко време, вземете примерно таймер-тип яйце и го настройте за 5 или 10 минути, за да ви напомня да не се отнасятe. 

Може и да измислите някакво възнаграждение, когато си определите и съответно спазите, дадения срок. 

Не е необходимо да имате 20 експерти, за да сте продуктивни. Трябва просто да сте фокусирани върху това, какво и кога трябва да направите. И да не забравите-без никакви извинения.