Прогнозите за икономическия ръст за страната ни са за 3,2% за тази година, а през 2017 г. за 3 на сто, сочат икономисти от родна банка. „Растежът на българската икономика набира скорост и става по-широко базиран“, пише в анализа на финансовата институция.

Евентуалният шок от Brexit в България пък би изтрил 0,1% от БВП, ако не се предприемат мерки за смекчаване на негативните последици, които биха били осезаеми в края на годината или началото на следващата, обясни икономистът Кристофор Павлов.

„Първият канал, по който се очакваше Brexit да се отрази върху българската икономика, бяха очакванията, но там нищо не се случи“, посочи той.

България е сравнително добре позиционирана и има пространство за реакция, която да смекчи евентуалното негативно влияние, показва анализът на родните икономисти за Brexit и последиците на това решение върху Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

„Заради валутния борд няма как да бъдат въведени определени мерки от паричната политика, които да противостоят на негативните последици от Brexit за България“, обясни икономистът Любомир Митов.

Затова основното поле за действие биха били фискалните политики. По думите на Митов в това отношение България е в прилично положение и стига 2016 г. да приключи с балансиран бюджет или с малък дефицит, правителството може да си позволи увеличаване на разходите през 2017 г. Кристофор Павлов подчерта, че сериозен дебат за последиците от Brexit върху България може да има едва в края на тази година или началото на следващата.