Скимиращите устройства са незаконни машинки, които се прикачат към банкоматите и чрез тях престъпници копират данните от магнитната лента на картата. Когато пъхнете картата си в компрометиран банкомат, няма начин да разберете, че информацията ви е била открадната, продадена онлайн или използвана от престъпниците, за да ви похарчат парите. Именно затова е добре да знаете отрано как може да се предпазите от такъв тип атаки, пише FOX Business.

Научете за видовете скимиращи устройства

Въоръжаването с информация ще помогне да сте наясно за различните видове скимиращи устройства, които трябва да избягвате. Има няколко различни начина, по които престъпниците могат да копират информацията от картата. Сред тях са притурки към четящите устройства, скрити камери, покрития върху клавиатурата, с която се въвежда ПИН-кодът и фалшиви покрития за целия банкомат.

Притурките към четящите устройства са пластмасови устройства, които се поставят върху слота за мушкане на картата в банкоматите. При поставянето на картата те копират данните за нея. Скритите камери се разполагат близо до банкоматите и снимат номера на картата и ПИН-кода за нея. Покритията за клавиатурата са прозрачни фолиа, които се поставят върху копчетата за набиране на ПИН-кода и го копират. При фалшивите покрития за банкомата машината се покрива изцяло с изготвено от престъпниците оборудване, което да открадне информацията за картата и ПИН-кода към нея.

Следете за знаци, че банкоматът е подправян

Когато знаете за различните начини, по които информацията за банковата ви карта може да бъде копирана и продадена, е по-лесно забележите подправени банкомати. Ако има драскотини около процепа за картата, това предполага, че е бил компрометиран. Също така, ако видите необичаен пластмасов или друг материал, който не изглежда на мястото си, също ще знаете да сте нащрек. Оглеждайте също за малки дупчици на банкоматите, където може да има скрита камера, както и за разхлабени, увиснали кабели.

Избягвайте банкомати на отдалечени места или такива, поставени в съмнителни обекти

Ако видите банкомат в средата на нищото или в обект, за който не знаете нищо и не можете да влезете в него, има голям шанс банкоматът да е компрометиран. Избягвайте рядко използвани банкомати, при които престъпниците биха имали време да поставят своите скимиращи устройства. Вместо това използвайте банкомати, които са на оживени места.

Проверявайте редовно баланса по сметките си

За съжаление, колкото и да внимавате, винаги има риск някой да успее да открадне информацията за банковата ви карта. Ако въпросната информация попадне в чужди ръце, може да се справите с този проблем, като веднага се свържете с банката. Преди това трябва да разберете че има проблем изобщо, а това е възможно, като редовно следите баланса по банковата ви сметка. Превърнете в навик всекидневната проверка или поне няколко пъти седмично. Щом забележите трансакция, която не сте правили, се свържете с банката, за да я уведомите за измамата.