Наскоро се замислих кои уреди в дома реално ми пестят пари. Всъщност не само пари, но и време, което е почти същото. Реших да се спра на 5 от тях, които от личен опит знам, че си заслужава да ползвате.

1.) Първото, за което се сещам е уред за почистване с пàра. Защо ни пести пари? Лесно е да се досетите, че високата температура разгражда лесно мръсотията и няма нужда да ползваме препарати с тежки химикали, които могат да ни навредят.

Всъщност тук ползата е двойна - финансова и здравословна. Ще кажете не е ли много скъпо да си го позволим? Смятам, че - не. По-обикновените модели са по 60-80 лв.

Искам да ви предупредя, че този уред според мен не е подходящ да чистите килимите и мебелите си с него. По този начин ще ги увлажните в дълбочина и рискувате да "завъдите" болестотворни микроорганизми.

Не слушайте какво ви казват рекламите, че е подходящ за всякакви повърхности. Според мен най-добър е за прозорците, дограмата, мивката и фугите в банята. Замислете се колко вредни химикали отиват иначе за почистването им.

2.) Машина за хляб. Е, в този случай много зависи от вашите предпочитания дали ще ви спести пари или ще натрупате килограми и ще изхарчите дори повече. Ако например харeсвате топлия бял хляб и не можете да му устоите, по-добре да се въздържите от тази покупка.

Аз лично обожавам вкуса на пълнозърнестите брашна - ръжено, типово и др. Те засищат по-бързо, а енергията при усвояването им се отделя по-бавно. Това предполага, че ще намалим процесите на трупане на мазнини. Да не говорим за несравнимо по-богатия минерален и витаминозен състав на пълнозърнестите хлябове.

Има и още един плюс - можем да контролираме продуктите, които слагаме в машината. Когато го купуваме от магазина със сигурност в състава на хляба влизат и консерванти, стабилизатори, оцветители и подобрители. В домашни условия можете да ги избегнете.

Дотук изредих предимно здравословните ползи, но как машината за хляб ни пести пари? Всъщност в моя случай не спестявам нищо, но за една и съща сума получавам по-добро качество. Правя хляб, който е по-вкусен с повече интересни добавки - сушени домати, маслини, ядки, крема сирене и изпробвам всякакви рецепти. Правила съм дори козунак, кекс и плодово сладко. Изсипваш съставките и нямаш грижа след това.

3.) Машинка за "подстригване" на пуловери. Е, това със сигурност е евтин и полезен уред. Случвало ми се е да си купя красива дреха - жилетка, блуза или панталон, върху които още с първото изпиране се появяват неприятни сплетени топчета. Почти невъзможно е те да бъдат премахнати на ръка.

По-лесно ще е да си купите нещо ново. Затова пък със споменатата машинка можете да ги премахнете за минути. Това спаси доста мои дрехи от директно изхвърляне след едва няколко обличания.

Машинката ми струваше едва 6 лв. и с нейна помощ блузите и пуловерите ми станаха като току-що извадени от магазина. Така че ви препоръчвам да си купите този уред, ако имате подобен проблем със захабяване на дрехите.

4.) Йонизиращи топки за пране. Те са нова щадяща еко-алтернатива на пълните с химия перилни препарати. Почистващият им ефект идва от способността им да йонизират водата, като по този начин й помагат да прониква в дълбочина и да премахва мръсотията.

Според производителите им те съдържат магнитни, керамични топчета и антибактериални минерали. По този начин премахват патогенните бактерии, неутрализират хлора във водата, увреждащ тъканите и не позволяват натрупването на котлен камък. Използват се за поне 200 пранета. Цената им е 10-20 лв./бр.

Какво е моето мнение? Не мога да кажа със сигурност дали тези топки имат всичките изброени достойнства, но със сигурност са подходящи при по-деликатно и по-малко замърсено пране.

За по-добър ефект можете да ползвате 2 бр. Силно зацапаните дрехи обаче няма да се изперат с тях - казвам от личен опит. Нищо не ви пречи обаче да ги ползвате от време на време и да щадите природата.

5.) Машинка за подстригване. Признавам, че тази "джаджа" не трябва да е прекалено евтина и този, който ви подстригва не трябва да е с две леви ръце, иначе рискувате да станете за смях.

Според мен тази машинка ви пести не толкова пари - понеже повечето хора се подстригват веднъж на 3-4 месеца за 4-20 лв., но тя може да ви оттърве от досадното чакане при фризьора и от "опасността" да научите всички квартални клюки по време на подстрижката.

Познавам доста мъже, които биха се лишили от това "удоволствие". Така че и тук нещата са относителни - всеки с приоритетите си.

Впрочем накрая като бонус искам да спомена според мен кой уред не ни пести нищо. Моите лични наблюдения са, че широко рекламираните машинки за пестене на ток всъщност почти не вършат работа.