IT отделът на Националното тол управление е изготвил подробен доклад до Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) и в него са предложени санкции за фирмата, разработила сайта www.bgtoll.bg. Това съобщи в студиото на бТВ проф. Олег Асенов, началник на отдел “Управление на информационните системи и инфраструктура” в Националното тол управление.

“Този сайт е изграден от компанията “УПХ” ЕООД и тя носи отговорността за една година по поддръжката и хостването. Аз настоявам за санкции и 50% от стойността на възнаграждението по този сайт да не й бъдат платени”, съобщи проф. Асенов. Той уточни, че става въпрос за около 15 хил. лв.

Решението ще бъде взето от Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура“, когато бъде попълнен съставът му, информират от Агенцията. Цената на договора с фирмата “УПХ” ЕООД е под 30 000 лв.

В същото време специалисти по киберсигурност алармират за бъгове в сайта, както и че при по-голямо натоварване той може да се срине. 

„Животът му в този формат няма да бъде дълъг“, коментира експертът Ясен Танев в студиото на бТВ. 

Той открои проблема с общите условия, които не се показват при заявяване на желание да се закупи винетка в сайта. Това означава, че не знаем с какво се съгласяваме, добави той.

От АПИ увериха, че в рамките на днешния ден ще се появи такъв текст, понеже са прецизирали стария. Текстът за деклариране, че ще получаваме електронни фишове ще изчезне.