Продажбите на iPhone-и в Китай спаднаха през последното тримесечие доста повече, отколкото общите продажби на смартфони на китайския пазар, което води до по-нататъшна загуба на позиции на американския технологичен гигант Apple Inc. спрямо местния конкурент в лицето на Huawei Technologies Co., съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Продажбите на смартфони на Apple в Китай са намалели през последните три месеца на 2018-а година с 20% спрямо година по-рано, според данни на International Data Corp (IDC).

През миналия месец главният изпълнителен директор на американската технологична компания Тим Кук изтъкна, че е имало спад на продажбите на iPhone в Китай с оглед на забавянето на втората по сила световна икономика.

Това забавяне, както и глобалната тенденция сред собствениците на смартфони за все по-рядко тяхно обновяване, допринесе за спад с 9,7% в общия брой на продадените в Китай смартфони през миналото тримесечие.

В същото време обаче доставките на мобилни телефони на Huawei са нараснали с цели 23%, което представлява дял от 29% на този пазар и затвърждава позицията на китайската компания като най-силен продавач на мобилни телефони в страната, показват представените от International Data Corp. данни.

"Високата цена на модела iPhone X през 2017-а година е довела до удължаване на цикъла на замяна от страна на потребителите, докато новите модели от 2018-а година нямат достатъчно иновации, за да накарат потребителите да ги купуват", посочи Си Ван, анализатор на IDC в ​​Китай. В контраст в това компанията Huawei е предприела технологични стъпки, които са направили устройствата ѝ по-конкурентоспособни в областта на фотографията, игрите и бизнес приложенията, допълни той.

Според IDC глобалните продажби на смартфони на Huawei са нараснали през четвъртото тримесечие с цели 44%, въпреки че китайската компания на практика не е продавала телефони в САЩ. Това от своя страна нарежда компанията Huawei през миналата година на трето място в света.

Успешната продажба на смартфони е една от доста редките добри новина за Huawei. През декември канадските власти арестуваха финансовия директор на компанията по обвинения, свързани със заобикаляне на санкциите на САЩ срещу Иран.

Китайският гигант също така се бори с отделни американски наказателни обвинения, според които е откраднал интелектуалната собственост от T-Mobile US Inc., въпреки че Huawei отрече всички обвинения срещу него.

Междувременно САЩ продължават да лобират сред съюзниците си да забранят на своите телекомуникационни оператори да купуват 5G мрежово оборудване от Huawei, която е най-големият производител в света на елементи като базови станции, рутери и суичове.

Huawei също така напредна със серия смартфони от висок клас, което помогна на компанията да изпревари Apple.Така например се очаква компанията да представи сгъваем 5G смартфон по време на Световния конгрес за мобилни технологии в Барселона, който ще се проведе между 25-и и 28-и февруари.