Най-високо оценяваната компания в момента Apple може да стане първата в света, достигнала стойност един трилион долара в следващите 12 месеца. Това смята анализаторът Брайън Уайт от Drexel Hamilton, цитиран от Mac Rumors. 

В петък цената на акциите на Apple е била 144 долара, което е с 9% спад спрямо най-високите стойности от 156 долара, достигнати през май.

Експертът е на мнение, че това всъщност е „още една възможност за купуване“ на дялове, тъй като инвеститорите са в очакване на дебюта на iPhone 8 тази година.

Уайт изтъква, че тримесечните резултати на компанията от Купертино няма да са от такова значение, тъй като всички погледи са насочени към есента, когато се предполага, че ще е премиерата на устройството. 

Въпреки смайващите постижения на гиганта, Уайт смята, че  „Apple остава сред най-недооценените в света“ по отношение на стойността на акциите си. 

В момента пазарната капитализация на компанията е около 737 млрд. долара. Появата на iPhone 8 ще увеличи тази стойност до над трилион долара, смята Уйат, като допълва, че това ще повиши цената на акциите до 202 долара в следващите 12 месеца. 

Уайт не е първият, прогнозирал такъв сценарий. През май анализатори от RCB Capital също видяха в iPhone 8 шанс компанията да достигне заветната стойност от трилион долара.

Други обаче са по-скептични и предвиждат възможност за поскъпване на акциите до 175 долара в рамките на две-три години.