Автомобилите, които не преминат годишния технически, ще бъдат спирани от движение до отстраняване на неизправностите. Тази поправка в Закона за движението по пътищата бе приета на второ четене от депутатите в пленарна зала.

"В случаите, когато при извършване на периодичен технически преглед се установи опасна техническа неизправност, Изпълнителна агенция "Автомобилна информация" уведомява Министерството на вътрешните работи за временно отнемане регистрацията на неизправното превозно средство", е текстът, който се добавя в закона.

Друга промяна, която днес депутатите одобриха окончателно, е свързана със спешния телефон 112. От догодина ще започне тестово интегриране на системата eCall с телефон 112. Идеята е след това системата да стане задължителна за всички произведени след определена година автомобили, които се продават в България.

eCall позволява на автомобила автоматично да се свърже със спешния телефон, ако се случи пътнотранспортно произшествие. Системата подава спешен сигнал при задействане на въздушните възглавници на автомобила и подава автоматичен сигнал за точното време и място на катастрофата. Системата може да бъде задействана и ръчно.