Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) предупреди за задаващо се поредно голямо безобразие в българската енергетика, което ще натовари със стотици милиони левове сметките на потребителите.

Става въпрос за т.нар. студен резерв - мощности, които се държат в готовност, за да може да бъдат включени незабавно в мрежата, ако възникне дефицит на ток. В отворено писмо до медиите от АОБР алармират, че се гласи удвояване на "запасите" от сегашните 500 МВт на 1000 МВт. Проблемът е, че за студения резерв се плаща, и то скъпо. 

"Купувач" се явява Електроенергийният системен оператор, който е задължен по закон да поддържа определено количество ток "на склад". ЕСО плаща за готовност на електроцентралите и при нужда активира резерва. Средствата за това идват от цената за достъп до електропреносната мрежа, която се определя ежегодно от енергийния регулатор и се плаща за всеки пренесен по мрежата мегаватчас.

От АОБР са пресметнали, че удвояването на студения резерв ще струва на потребителите 200 млн. лева повече на година. Бизнесът настоява за становище от министерството и енергийния регулатор и припомня ситуацията от началото на м.г., когато заради големите студове имаше рекордно потребление на ток и ЕСО активира студения резерв. Не всички тецове, на които се плаща да поддържат ток "на склад", обаче успяха да го активират.

"Наложени бяха санкции, които се оказаха непропорционално ниски спрямо причинените щети/откраднатите пари. С други думи, случилото се демонстрира неадекватност", заявиха от АОБР.