От есента всички платежни услуги в онлайн среда ще се извършват чрез най-малко два способа, един от които е паролата а другият чрез код, генериран чрез токън устройство или смс съобщение. 

Това обяви подуправителят на БНБ Нина Стоянова по време на конференция за развитието на финтех технологиите у нас.

Чрез новите изисквания за операции с дистанционен способ или в електронна среда ще бъдят защитени потребителите.

"Регулаторът се опитва да бъде в крак с промените, сферата е динамична. Развитието на информационните технологии е основен фактор за развитието на платежните услуги и системи, за създаването на конкурентна среда на пазара. Доставчиците на платежни услуги инвестират все повече време в създаването на мобилни приложения и портфейли, карти с различни възможности, което води до развитие на пазара", смята Стоянова.

Платежната статистика показва голямо развитие в областта на плащанията, извършвани по електронен път. За периода за три години, от 2015 да 2017 г., броят на плащанията извършвани с карти са нарастнали с 63 на сто, а тяхната стойност нарастнала с 82%.

През виртуално терминално устройство ПОС преводите са се увеличили с 43 на сто, парите сменили собственика си по този начин са нарастнали с 71 на сто.

Само за 2017 г. 56 на сто от нарежданията за кредитен превод са били направени от потребителите по електронен път, което представлява две трети от общата стойност на всички кредитни преводи.

Все по-широкото навлизане на нови технологии, на нови услуги и на нови пазарни участници поставя предизвикателства както пред бизнеса, така и пред регулаторите. 

Втората директива за платежните услуги, която вече е изцяло въведена у нас с новия Закон за платежните услуги и платежните системи, а също и подзаконовите актове по прилагането му  въвеждат  повишени изисквания за сигурност на електронните плащания, регламентира нови дейности и услуги. И съответно  изисква повишаване на информираността и защита на потребителите, коментира още Стоянова.

Относно по-голямото спокойствие на потребителите говори и зам.-председателят на КФН Владимир Савов, но в сферата на финтех технологиите в нефинансовия сектор. По думите му регулаторът наблюдава сектора, който е нов бизнес, но касае работата на комисията.

Затова през последната година от КФН са оценявали средата за развитие на финтех сектора, необходим ли надзор и кога и потенциалните регулаторни изменения в бъдеще. По думите му най-голям интерес бизнесът има към платформи, дигитално идентифициране на потребителите и мобилни приложения.