Премиерът Бойко Борисов заяви, че България поддържа добри и прагматични отношения с Русия. Заедно с руския си колега Дмитрий Медведев Борисов откри туристически бизнес форум в София.

"Не бива да се делим на русофили и русофоби и да гледаме нашите си прагматични интереси", каза той и отбеляза, че сигурността на България е приоритет и това привлича туристи.

„Нашата балансирана външна политика дава до голяма степен и сигурността, защото ние поддържаме прекрасни отношения и с Иран, и с Израел, и с Ливан, и със Саудитска Арабия, с Катар, със Сърбия и с Косово. На пръв поглед е лесно. Направили сме така, че да можем да защитим нашия национален интерес и сигурност“, каза премиерът Борисов.

Той отбеляза, че държавата ще се опита да помогне на туристическия бранш, тъй като в момента конкуренцията за привличане на туристи е жестока.

„Това, което обсъждаме в момента с министъра на туризма и със Сдружението на общините, според мен можем да го направим, за да удържим на конкуренцията на Турция, на Гърция, които дотират чартърите за организирани туристи. Да направите една сметка точна, за да можем да подпомогнем бранша. Защото имаме и зимен, летен, голф и ловен туризъм“, подчерта Борисов.

От своя страна руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че Русия е готова да предложи въвеждане на електронни визи, за да улесни туристическия поток с България. По думите ме всяка година половин милион руски туристи посещават България, а 300 000 имат недвижими имоти. С Борисов той е обсъждал улесняването на транспортните връзки, по въздух и море.

25 процента е спадът на руските туристи в България за миналата година, сочат данните на руските туроператори. Това се обяснява с фиксирания курс на лева към еврото и девалвацията на руската валута, на фона на конкуренцията на страни като Турция, Египет и Тунис. Това стана ясно на българо-руския туристически форум, открит от премиерите на двете страни.