Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е твърде оптимистично България да влезе в еврозоната през 2022-ра година.

Ден по-рано Горанов сам постави датата 1 януари 2022-ра като целева за въвеждането на единната европейска валута.

Днес Горанов уточни, че „технически почти е невъзможно”:

"Вчера казах 2022 година, но не съм убеден, че ще успеем в рамките на нея тези технологични причини, свързани с подготовката на конвергентния доклад на база на отчета за втората година от престоя ни в ЕРМ. За мен в момента, в който бъдем допуснати, българският лев в ЕРМ, нещата са по-скоро случили се".

Въвеждането на еврото ще дисциплинира банките, заяви премиерът Бойко Борисов, който участва в годишната среща на бизнеса с правителството, посветена на пътя на България към еврозоната и ефектите върху икономиката.

Като позитиви министър-председателят посочи, че лихвите в страната ще спаднат. Най-важното обаче е, че няма да има друг случай като Корпоративна търговска банка, отбеляза Борисов:

"Убеден съм, че крадците, убеден съм, че тези, които им е хубаво да си ползват банките, да си финансират частния бизнес, безконтролно, ще бъдат много прости, ще заложат пари срещу нас, може и банкери да излязат на протест - всичко е възможно. Ние сме длъжни да направим правилните неща така, както би казал господин Прокопиев, па да става квот ще".