Излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение би могло да изложи на риск 600 хиляди работни места по целия свят, като Германия ще бъде засегната най-силно, сочи проучване, цитирано от Франс прес.

Анализатори от германския икономически институт IWH в Хале, изследваха какво може да се случи, ако вносът на Обединеното кралство от останалата част на ЕС спадне с 25% след Брекзит без сделка. Те смятат, че в този случай ще бъдат застрашени около 103 хиляди работни места в Германия (най-голямата европейска икономика) и 50 хиляди във Франция.

"Негативният ефект от Брекзит не означава непременно, че ще бъдат уволнени работници", отбелязват икономистите от IWH и допълват:

"Като се има предвид липсата на квалифицирана работна ръка в редица развити икономики, фирмите биха могли също така да се опитат да запазят персонала чрез намаляване на работните часове, или чрез отваряне към нови пазари".

Все още не е сигурно дали Великобритания ще постигне споразумение с ЕС преди официалната дата за напускане на съюза на 29-и март, след като през миналия месец огромно мнозинство от британските депутати гласуваха противи договореното от премиера Тереза ​​Мей споразумение с  Брюксел.

"Твърдо" напускане на ЕС без сделка би довело до въвеждане на гранични мита и до проблеми в световните вериги за доставки, посочи Оливър Холтемьолер, който е съавтор на проучването на IWH.

Анализаторите от икономическия институт се фокусират единствено върху търговията със стоки и услуги, като не отчитат другите възможни негативни въздействия от Брекзит, включващи промени в инвестиционните потоци. Те отбелязват,  че "тъй като пазарите в цял свят са свързани, доставчиците, базирани извън Европейския съюз, също ще бъдат засегнати от Брекзит без сделка".

Според проучването на IWH в рамките на 27-те останали държави-членки на ЕС ще бъдат изложени на риск около 180 хиляди служители във фирми, които директно изнасят за Обединеното кралство. Но още 433 хиляди работни места в ЕС и по целия свят могат да бъдат засегнати, тъй като техните работодатели продават на компании, които от своя страна изнасят за Великобритания. В тази връзка IWH изчислява, че при Брекзит без сделка могат да пострадат около 60 хиляди работни места в Китай и 3 хиляди в Япония.

В също проучване се прогнозира, че в Обединеното кралство има около 12 хиляди работни места, зависещи от снабдяването със суровини за продукти от страна на фирми от ЕС, които след това продават произведените стоки във Великобритания.

Изследователската компания Cambridge Econometrics обаче направи подобно проучване в началото на миналата година, според което ще бъдат изложени на риск цели 500 хиляди британски работни места, ако няма Брекзит сделка.

Изследването на IWH отчита, че в Германия най-силно засегната ще бъде автомобилна индустрия, където ще бъдат изложени на риск около 15 хиляди работни места, като много от тях са във завода на Фолксваген във Волфсбург и в завода на БМВ в Динголфинг.

От друга страна, секторът на услугите във Франция ще бъде най-силно засегнат при Брекзит без сделка, установи проучването на IWH.