И Европейската комисия вече гледа по-ведро на развитието на ЕС през 2016 - 2018 г., като това се отнася и за България. След като редица международни финансови институции като МВФ и Световната банка подобриха прогнозите си за европейската икономика, вчера и ЕК публикува ревизирани нагоре числа.

От тях става ясно, че тази и идната година България ще се нареди на седмо място сред 28-те членки на ЕС по ръст на брутния вътрешен продукт (БВП). Според есенната прогноза на Еврокомисията дори икономиката на закъсалата Гърция ще тръгне нагоре, при това с добро темпо.

За България за трите години Брюксел очаква икономиката да нарасне съответно с 3.1, 2.9 и 2.8% в синхрон с намаляване на безработицата от 8.1% за 2016 г. до 6.3% за 2018 г. Това не са лоши резултати, стига да не се сравняваме с Румъния, която се развива с доста по-висока скорост (виж таблицата) и дори се очертава като европейски шампион за 2016 г. с 5.2% ръст на БВП.

ЕК прогнозира повече инвестиции у нас догодина - главно защото предполага, че най-сетне ще започнат да се изпълняват повече проекти по еврофондовете от новия програмен период. В доклада се отчита, че бюджетът се изпълнява по-добре от планираното и при приходите, и при разходите. Но има и "червени лампи".

Някои държавни задължения като предвидената държавна помощ за НЕК създават рискове за влошаване на публичните финанси през целия прогнозиран хоризонт. Допълнителни рискове носят и обявените планове за вдигане на заплати в публичния сектор. ЕК все пак допълва, че по-доброто събиране на данъците може да парира тези рискове.

В документа на Брюксел се открояват две страни със стряскащо висока безработица - Гърция и Испания. В южната съседка безработните ще останат над 20% дори през 2018 г., при 23.4% за тази година. В Испания показателят ще спадне от 19.7 на 16.5% за три години.

Вижте още: 

Мизерните заплати в услугите гонят хора от България 

Текущо състояние на банковата система в България