За поредна година заведенията в Македония и Сърбия са предпочитани от жителите на Кюстендил за предстоящите празници. Това казаха местни туроператори. 

Предложенията на заведенията и хотелите в съседните държави са по-изгодни от тези в България, близкото разстояние също е плюс, обясниха агенти. Според тях кюстендилци предпочитат да пътуват до Македония или Сърбия, където могат да се веселят в по-различна обстановка. Гърция също е желана дестинация.

Цените за празнична вечер с транспорт варират между 150 и 260 лева, с една или две нощувки. Актуални са и еднодневните екскурзии и предколедни пазарувания в Македония и в Гърция, чиято цена е 35-39 лв. Програмата на еднодневните пътувания в Македония включва вечеря, както и томбола с изненади.

Еднодневните пътувания в Македония са предпочитани от жителите на Кюстендил за фирмени банкети и коледни празненства. Предлаганите оферти за банкетите са с петстепенно меню, неограничена консумация на алкохолни и безалкохолни напитки, включително и организиран транспорт. Те включват и жива музика.

Около 250 лв. е и стойността на офертите за посрещане на Нова година в Гърция, с две нощувки, казаха туроператори.