България продължава да изостава в усвояването на еврофондовете и през сегашния програмен период (2014-2020 г.).

До края на май по различните оперативни програми от Брюксел са получени малко над 1.3 милиарда евро. Това е под 15 процента от общия бюджет на всички оперативни програми. За текущия програмен период за страната ни са предвидени общо около 8.8 милиарда евро. 

Получените средства от Еврокомисията (ЕК) на основание изпратени заявления за плащане към 31 май са в размер на 884 млн. евро, а общата сума на получените средства като предварително финансиране е около 468 млн. евро.

Това става ясно от отчет, публикуван на сайта на Министерството на финансите (МФ), сочи анализ на Инвестор.бг. Общо платените средства по програмите (национално и европейско финансиране) са в размер на 1.84 млрд. евро - 1.56 млрд. евро от ЕК и 271 млн. евро от България. Очаква се в началото на идната година ЕК да направи оценка на междинните резултати, както и на напредъка на проектите и сертифицираните средства.

Въпреки опита от предходния програмен период (2007-2013 г.), когато в последните години ударно и често непрозрачно се разпределяха средства, за да не бъдат загубени, и сега повечето програми напредват бавно. Обжалвания на търговете също забавят проектите.

Една от рисковите програми е "Транспорт и транспортна инфраструктура". Нейният бюджет е 1.89 милиарда евро, но до момента са платени 419 милиона евро. От тях 356 милиона са дошли от Брюксел, а 63 милиона евро са от национално финансиране. Според данни на транспортното министерство вече са договорени 86.8% от средствата, или 1.540 млрд. евро, но сроковете за реализирането на програмата остават притеснителни. Платените от ЕК заявени публични разходи до момента са 285 млн. евро.

Като рискови в транспорта се определят проектите за линията София-Волуяк и Костенец-Септември на стойност 227 млн. евро, като по второто направление вече 11 месеца тече процедура по обжалване.

Плащанията по програма "Околна среда" изостават още повече, пресмята Инвестор. От отчета на МФ става ясно, че платените до края на май средства са 127 млн. евро. 19 млн. евро са национално финансиране, а 108 млн. евро са платени от ЕК. Общият бюджет на програмата обаче надхвърля 1.77 млрд. евро, а срокът също изтича през 2020 г.

Проблемът с тази програма е, че проектите по нея са огромни, а процедурите по стартиране на обществени поръчки за изграждане на водни цикли и пречиствателни станции са изключително тромави. Именно за водния сектор са предвидени най-много пари. Досега са подписани 24 договора за 946 млн. лв. 17 проекта са инфраструктурни на стойност 836 млн. лв., а безвъзмездната помощ по тях е 620 млн. лв.

По програма "Наука и образование за интелигентен растеж" засега са изплатени 94 млн. евро към края на май. Общият бюджет на програмата е 701 млн. евро.