България е сред държавите с най-малка достъпност на горивата, въпреки ниската цена. Това показва ново проучване на "РИА Новости", което отчита способността на населението да закупува бензин тип А95 на базата на средна работна заплата. 

На последно място по този показател е Украйна с 279 литра месечно гориво от средна заплата, а малко преди нея се нареждат България, Румъния, Латвия и Беларус с 560 литра месечно.

Първа в класацията е Люксембург, където заплатите са най-високи. Ниската цена на горивото и най-високото заплащане в Европейския съюз позволява на жителите на Люксембург да се сдобият с 2,9 хил. литра бензин месечно.

На второ място в класацията е Норвегия с 2,2 хил. литра бензин. Въпреки високите цени на бензина там, заплащането в страната е много високо и позволява на жителите ѝ да се сдобият с голямо количество гориво за своите пътувания. В топ 5 попадат още Австрия, Ирландия и Обединеното кралство, които могат да осигурят на своите жители месечно гориво от 1,9 хил. литра.

Казахстан е страната рекордьор по ниски цени на гориво - 0,01 евро за литър бензин. Втората страна с най-ниска цена на горивото е Русия, където литър бензин А95 струва 0,6 евро. На трета позиция се нарежда Беларус с 0,73 евро, следвана от Украйна, в която за литър гориво ще заплатите цена от около 1,05 евро.

Рекордьори по високи цени на горивата са холандците, които заплащат високата сума от 1,67 евро. След Холандия по този показател се нареждат Норвегия, Дания, Гърция и Италия с цена за литър 1,6 евро.