Чуждестранни туристи все по-често прекарват уикендите си в София. През последните месеци чужденците, които залагат на кратките ваканционни пътувания, редовно избират българската столица.

Новите линии на нискотарифните авиопревозвачи от и до София допълнително засилват тази тенденция, съобщава bTV.

София не е най-мечтаното място за туризъм от чужденците, но евтините билети и достъпните цени в българската столица ги стимулират да я посетят. В резултат желаещите да прекарат няколко дни в София са се удвоили, споделят професионалните екскурзоводи.  

От началото на годината около 1 млн. чужденци са посетили столицата ни. Само през октомври ръстът е 140% на годишна база, отчитат гидовете, водещи обиколките из София.

Туристите са предимно от Германия, Великобритания и Франция. Има и посетители от напълно неочаквани и доста екзотични дестинации като Лесото, Фиджи и Суринам. В София явно им харесва, защото след като веднъж са я посетили, те често се връщат отново.

Този тип туризъм осигурява сериозни приходи за хотели и ресторанти. Туристите са в широк диапазон – от хора, които спят в хостели, до такива, отсядащи в 5-звездни хотели.

Подобни посетители избягват чисто туристическите ресторанти, а искат на съседната маса да има българи, за да усетят напълно местната атмосфера.