Изпълнителните директори на Deutsche Bank и Commerzbank са възобновили преговорите за потенциално сливане на двете големи германски банки, съобщава в петък немското списание "Фокус".

Според източници на изданието, запознати с въпроса, изпълнителните директори на двете финансови институции провеждат интензивни преговори в съответствие с мандат, който им е предоставен от съответните техни надзорни съвети.

Агенция Ройтерс обаче цитира два свои източника, според които топ мениджърите на Deutsche Bank и на Commerzbank не са имали мандат от съответните си надзорни и управителни съвети за преговори за сливане на двете най-големи банки в Германия.

"Няма официален мандат за преговори за сливане с Commerzbank", посочи пред Ройтерс едно от лица, опитвайки се да опровергае информацията на списание "Фокус", че главните изпълнителни директори са получили зелена светлина за воден на такива преговори.

Вторият източник на агенцията пък определи като "пълна глупост" информацията, че управителните съвети са дали на банковите ръководители разрешение за започване на подобни разговори и че не е имало скорошно обсъждане в надзорния съвет на Commerzbank на въпроса за евентуално сливане с Deutsche Bank.

Говорителите на двете кредитни институции отказаха да коментират информацията на списание "Фокус", в която се цитират лица, запознати с въпроса, да заявяват, че изпълнителният директор на Deutsche Bank - Кристиан Севинг и неговият колега от Commerzbank - Мартин Зилке са имали интензивни разговори в продължение на няколко дни.

Спекулациите за подобно сливане започнаха да набират скорост, когато редица медии съобщиха, че германското Министерство на финансите в лицето на неговия шеф Олаф Шолц смята, че подобен ход на най-големите кредитори в страната е един от икономически жизнеспособните варианти за двете финансови институции.

Най-голямата европейска икономика притежава дялове и в двете банки, които през последните години не успяха да отчетат адекватна рентабилност на фона на финансови загуби, съкращения и разследвания по обвинения в пране на пари.

Deutsche Bank, която е считана за една от най-важните банки за световната финансова система, е измъчвана от финансови загуби през последните три години, от понижения на нейния кредитен рейтинг, неуспешни стрес-тестове и скандали с изпирането на пари. Commerzbank пък е все още отчасти собственост на германското правителство след нейното спасяване по време на последната глобална финансова криза.

Акиците на Deutsche Bank се понижават през днешната търговия с 0,85%, а на Commerzbank - с 0,72% най-вече в резултат на общата слабост на световните фондови пазари с оглед на подновените притеснения относно глобалното икономическо забавяне и след вчерашните решения на ЕЦБ. В рамките на последните дванадесет месеца акциите на Deutsche Bank се обезцениха с над 40%, а на Commerzbank - с над 45%.