Кои са държавите с най-бързо растящи икономики, които се очаква да са водещи в идващите години? Отговор на въпроса дава изследване на U.S. News & World Report.

Медийната организация изследва мнението на над 21 000 експерти относно перспективите на 80 различни държави по света. Сред проучваните критерии са икономическо влияние, граждански права и качество на живота.

За да се оцени бъдещия просперитет на държавите, се използва и модел, който представя в перспектива растежа на брутния вътрешен продукт и паритета на покупателната способност на глава от населението.

Класацията се доминира от дърави от Азия и Близкия Иток.

Вижте кои са 9-те страни с най-перспективни икономики:

9. Египет

Египет се нарежда на 45-о място по влияние в класацията на 80-те държави. Но страната очаква заем от Международния валутен фонд в размер на 12 млн. евро, който ще подпомогне възстановяването на икономиката в следващите години.

8. Русия

Русия се възстановява от сериозна рецесия, задълбочена и от санкциите от страна на ЕС и САЩ, въведени през 2014 г., както и от спада на цените на горивата преди година. Иначе тя е на 27-о място по в света по мощ на икономиката.

7. Саудитска Арабия

Страната е разположена върху почти една четвърт от световните запаси от нефт, но търси начини да диверсифицира икономиката си и на намали зависимостта от горивата в бъдеще.

6. Тайланд

Азиатската държава може да се похвали със значим агро сектор и конкурентно индустриално производство, които спомагат за ниските нива на бедност и безработица.

5. Япония

Страната на изгряващото слънце се нарежда на челни места  по критерии като предприемачество и културно влияние, подкрепени от политическа и икономическа стабилност.

4. Китай

Колосалната китайска икономика и значимият й растеж помагат да се увеличи и влиянието на Китай на световната политическа сцена.

3. Индия

Страната е на 25-о място измежду 80-те държави, като това се дължи предимно на диверсифицираната икономика и работната сила с високи умения.

2. Сингапур

Страната традиционно е напред в класациите за правене на бизнес, качество на живот и инвестиции.

1. Обединени арабски емирства

Богатите петролни залежи направиха страната една от най-богатите в света. Диверсификацията допринася ОАЕ да е на върха на класацията като най-перспективната икономика.

Вижте още: 

8 базови принципа за управление на световната икономика 

5-те държави с най-конкурентна икономика в света 

Икономика на бежанците и нейната употреба