Нищо не се променя от референдума, който се проведе вчера, освен че позициите са доста по-изострени. Така коментира пред bTV, бившитя финансов министър Симеон Данков, решението на гръцките избиратели да отхвърлят мерките за икономии.

"Ципрас беше обещал, че до два дни ще отворят банките и ще има споразумение, което няма да стане", прогнозира Дянков.

Според него нито Атина, нито Брюксел искат Гърция да излезе от еврозоната. Но "няма смелост в това да гласуваш нещо, с което казваш "не", но не знаеш на какво казваш "не".

"Следващ ход няма. Сближаване няма", отчита Дянков, според него гръцкото "не" няма никакво значение за преговорите с кредиторите. "Европа не мисля, че ще се съобрази с референдума".

Дянков очаква въпреки всичко Гърция да остане в еврозоната, като на някакъв етап със сигурност ще има опрощаване на дълговете на страната, може би след година или две.

"30 години гърците са живели над възможностите си, в дълг. За една или две години няма как едно правителство да свърши всичко занапред", казва Дянков.

Той не счита, че проблемите в Гърция ще доведат до масово връщане на българските емигранти и гастарбайтери от южната ни съседка.

"Не мисля, че тази година поне ще видим вълна от българи, които се връщат от Гърция, всички ще изчакат", смята Данков.

По думите му полза от референдума за гърците все пак има, тъй като така те печелят време.

"Премиерът може да отиде в Брюксел и да каже - не съм само аз и моето правителство, но и моят народ е зад мен", обяснява Дянков и прогнозира, че Алексис Ципрас ще използва още политически ходове и дори може да поиска предсрочни избори, за да спечели време.

България е в далеч по-добро финансово състояние от Гърция, подчертава Дянков. Той смята, че гръцката криза няма да засегне българската икономика.

"Иван Искров беше преизбран на поста си като управител на БНБ под натиск, но не от Европа" разкри бившият финансов министър...