До 100 хил. евро отпускат за стартиране на фирми у нас. Това обяви Христо Стоянов, представител за България на Европейския инвестиционен фонд, част от групата на ЕИБ.

По думите му в момента пет фонда за рисков капитал оперират в България с общ капитал малко над 160 млн. евро. Допълнително те са привлекли и частен капитал над 60 млн. евро.

От този месец в страната ще бъде пуснат и нов фонд за рисков капитал с ресурс от 25 млн. евро, включително 5 млн. евро частен капитал – Венчър кeпитал фонд.

Част от ресурсите ще са в акселераторска програма и ще финансират стартъпи с 20, 30, 50 и 100 хил. евро. Основната част от тези средства ще бъде насочена към млади компании.

До момента са инвестирани ресурси в 215 родни компании, като допълнителният шести фонд ще финансира както нови фирми, така и едни от тези 215 предприятия, разясни той. По думите му Европейският инвестиционен фонд е вложил над 1 млрд. евро в 15 хиляди наши компании.

„С различните инструменти се опитваме да покриваме финансирането на млади компании в целия им цикъл – от самото стартиране с бизнес идея, без дори да имат компания или паричен поток, до момента, в който бизнесът е среден и голям и се нуждае от по-традиционно кредитиране“, разясни Стоянов.

Според Пламен Петков, член на УС на Фонд на Фондовете, предвидените средства в настоящия програмен период са малко над 650 млн. евро. Основно се финансират финтех компании, стартъпи и акселеротрски програми.

„Отделили сме и ресурс за финансиране на научни разработки. Освен малките и средни предприятия, фондът помага и на големи компании с иновативни идеи, допълни той. Условието за предоставяне на капитал е компанията да е регистрирана на територията на Европейския съюз (ЕС), но ползата от финансирането да бъде за България.

„Финтех компаниите в момента не могат да предоставят пълната гама от продукти, които предоставят големите финансови институции“, заяви Васил Иванов, ръководител на отдел „Кредитен риск“ в Кофас. Според него обаче банките и застрахователите са най-застрашените сектори от бързо навлизащите финтех компании.